Nieuwe spataderbehandeling per 1 maart vergoed

Array

In Nederland hebben naar schatting tussen de 1 en 2 miljoen mensen last van spataderen. Spataderen kunnen vooral zeer pijnlijk zijn omdat ze de bloedcirculatie in de benen bemoeilijken. Veel patienten met aanleg voor spataderen, moeten regelmatig behandeld worden.

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft op 21 februari 2008 besloten de nieuwste methode voor de behandeling van spataderen te vergoeden. Met de nieuwe VNUS Closure RF methode kunnen spataderen, middels radiofrequente ablatie, binnen een half uur pijnloos worden behandeld. Bovendien is het langdurig dragen van steunkousen niet langer noodzakelijk, 1 dag is voldoende. De patient kan de volgende dag al weer de normale dagelijkse bezigheden doen. De VNUS Closure behandeling vanaf heden en onder de dekking van de Zorgverzekeringswet.

Nieuwe methode
De nieuwe methode, de VNUS Closure(R) Procedure, is een alternatief voor het traditioneel verwijderen van spataderen en is veiliger en minder pijnlijk dan een laserbehandeling. Een speciale behandelkatheter wordt onder plaatselijke verdoving in de te behandelen ader gebracht. Door hoogfrequente radiogolven (RFO) wordt het uiteinde van de katheter licht verhit tot maximaal 105 graden Celcius waardoor de vaatwand krimpt en de ader sluit. De ingreep vindt meestal binnen een half uur plaats en is nauwelijks pijnlijk. Na de behandeling volstaat een drukverband of kous, die de volgende dag weer af kan. Patienten kunnen kort na de behandeling lopend het ziekenhuis verlaten.


Veilig

De methode wordt sinds een half jaar door circa 30 geselecteerde chirurgen en dermatologen gebruikt. Allen zijn unaniem over de voordelen van de nieuwe methode: “Wij zochten al enige tijd een goed alternatief voor de traditionele behandeling van spataderen. Tot nu toe waren alle behandelingen zeer belastend voor patienten. Met name het herstel was zeer belastend en duurde vaak enkele weken,” vertelt chirurg Suresh Nagesser van het Diakonessenhuis in Utrecht.

Pijnloos
De ervaringen van patienten zijn zeer positief. De oude behandelmethoden, waaronder het zogenaamde strippen en de laserbehandeling, waren zeer pijnlijk. Patienten moesten vaak wekenlang steunkousen dragen en pijnstillers gebruiken om de enorme bloeduitstortingen op het gehele been, te kunnen verdragen. “Na de behandeling met de VNUS Closure Procedure, waarbij de ader wordt dichtgesmolten, heb ik geen pijnstiller aangeraakt. Nog tien keer beter dan laser!”, aldus een tevreden patient.

Vergoeding

“Het besluit van CVZ om de methode nu te vergoeden, is natuurlijk fantastisch nieuws voor patienten. Zij lopen net meer het risico dat ze zelf (deels) moeten betalen voor deze prettige behandeling. We zijn er erg blij mee,” aldus Henk-Peter Oonk en een van de initiatiefnemers die de VNUS Closure methode naar Nederland haalden. He besluit van CVZ wordt deze week gecommuniceerd op de website van CVZ en is inmiddels gecommuniceerd aan medisch specialisten (waaronder dermatologen en vaatchirurgen) en aan Zorgverzekeraars Nederland, met het verzoek om voor vlotte verspreiding onder de zorgverzekeraars zorg te dragen.

Voor meer informatie over de VNUS Closure procedure: www.spataderenvrij.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen