TomTom voor slechtzienden

Array

Het Universitair Medisch Centrum Groningen begint een onderzoek naar het Groningen Indoor Route Informatie Systeem (GIRIS), een ‘TomTom’-systeem geschikt voor gebruik in openbare gebouwen. Het systeem geeft blinden en slechtzienden gesproken aanwijzingen over de te volgen route. Het doel is om te bezien of dit systeem geschikt is om blinden en slechtzienden zelfstandig de plaats van bestemming in het UMCG te laten bereiken. Het onderzoek begint in maart en zal twee jaar duren.

In het UMCG is GIRIS inmiddels geïnstalleerd. Bezoekers krijgen bij binnenkomst een ontvanger uitgereikt. Hiermee wordt de gebruiker via gesproken aanwijzingen naar de plek van bestemming geleid. GIRIS geeft twee soorten informatie. Er zijn routeaanwijzingen, die nodig zijn om de bestemming te bereiken, zoals linksaf, rechtsaf, en eventueel meer details over de te volgen route. Verder geeft GIRIS omgevingsinformatie: bijvoorbeeld over de poliklinieken, winkels of toiletten die iemand passeert.
Voor het onderzoek lopen blinde en slechtziende deelnemers naar verschillende bestemmingen in het UMCG. Hierbij kan het systeem op verschillende manieren gebruikt worden: met alleen routeaanwijzingen, met alleen omgevingsinformatie, of met een combinatie van beide. Het onderzoek moet uitwijzen met welke informatie blinde of slechtziende mensen het beste de weg weten te vinden. Ook wordt onderzocht met welke informatie ze zich de gelopen route het beste kunnen herinneren. Achteraf wordt aan de deelnemers aan het onderzoek gevraagd hoe ze het gebruik van GIRIS hebben ervaren en welke verwachtingen ze hebben van een route-informatiesysteem.

GIRIS is ontwikkeld door de afdeling Oogheelkunde van het UMCG en het bedrijf Guide ID. Op dit moment is het alleen geïnstalleerd in het UMCG. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek zal het systeem ook in andere openbare gebouwen gebruikt gaan worden.

Mensen die belangstelling hebben om deel te nemen aan het onderzoek kunnen zich melden bij de afdeling Oogheelkunde van het UMCG of via mailadres e.m.havik at ohk.umcg.nl.
Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen