Minder tv kijken maakt kinderen niet veel dunner

Array

Opmerkelijk nieuws; dikke kinderen die de helft minder tv mogen kijken, zijn na twee jaar slechts één kilo lichter dan dikkerds die onbeperkt blijven buizen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 70 vier- tot zevenjarige kinderen.

De kinderen uit de onderzoeksgroep zaten voor de start van het onderzoek gemiddeld drie tot vier uur per dag voor de tv of de (spel)computer. Bovendien behoorden ze tot de 25 procent dikste kinderen van hun leeftijdscategorie. Uit eerder onderzoek concludeerden onderzoekers dat kinderen die meer dan 2 uur per dag voor een beeldscherm hangen, dikker zijn dan andere kinderen doordat ze minder tijd overhouden voor lichaamsbeweging, en doordat tv-kijken uitnodigt tot schransen. Alle verleidelijke snoepreclames bevorderen daarbij het eten nog eens nadrukkelijk.

Onderzoekers van de State University New York en van Stanford University besloten daarom het effect van minder tv-kijken op overgewicht over een periode van 2 jaar te onderzoeken. Bij de 70 deelnemende gezinnen kwam er een pincode op alle in huis aanwezige tv’s, pc’s en dvd-spelers, plus een tijdklok. Als het wekelijkse kijkrantsoen voor de kinderen op was, ging het scherm op zwart. Keken de kinderen minder dan toegestaan, dan verdienden ze bovendien 50 dollarcent per uur, met een maximum van twee dollar per week.

Resultaat
Na 2 jaar was duidelijk dat de minder-kijkende kinderen ook minder gingen eten. Het verschil was ongeveer 200 kilocalorieen per dag, op een gemiddelde van ruim 1.500 kilocalorieen. Maar een toename van de lichaamsbeweging zagen de onderzoekers eigenlijk niet. De winst gemeten in gewichtsverschil blijft eveneens bescheiden, slechts een kilo in 2 jaar ten opzichte van kinderen die zoveel konden kijken als ze wilden. Het resultaat werd enigszins versluierd doordat zelfs de kinderen in de controlegroep minder gingen kijken. Alleen al door de aandacht voor het onderwerp veranderde ook hun gedrag. (BRON: NRC Handelsblad)

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen