AMC gaat stoommaaltijden serveren

Array

Vanaf vandaag krijgen patienten die in het AMC verblijven een vers gestoomde warme maaltijd als avondeten. Patienten kunnen hun keuze uit meer dan 25 stoommaaltijden, die geleverd worden door de Compass Group, kort voor het eten maken. Het AMC is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze service aan alle patienten biedt.

De stoommaaltijden, geserveerd onder de naam Steamplicity, zijn samengesteld uit producten die dankzij een ventieltje gestoomd kunnen worden in de magnetron van de afdelingskeuken. Binnen vijftien minuten kan het eten ‘op tafel’ staan. Naast de stoommaaltijden kan de patient kiezen uit sandwiches, maaltijdsoepen en maaltijdsalades. De nieuwe voorziening past in de visie van de afdelingen Dietetiek en Voeding die samen met de verpleging toezien op de voedingstoestand van patienten. Een goede voeding versnelt het herstel, is inmiddels bekend.
Een goede voedingswaarde van maaltijden alléén is echter niet toereikend om er voor te zorgen dat een patient voldoende eet. Het helpt als de maaltijden lekker zijn, er aantrekkelijk uitzien en geserveerd worden op het moment dat de patient trek heeft. Uit een proefperiode in 2007 op zes afdelingen bleek dat iedereen – patienten, voedingsassistenten, verpleging, dietetiek en artsen – enthousiast reageerde op de nieuwe manier van maaltijdvoorziening. De bereidingswijze met stoom vervangt het gangbare opwarmen van vooraf bereide maaltijden (regenereren), waarbij patienten een dag van tevoren moeten aangeven wat zij willen eten. De nieuwe maaltijden bestaan grotendeels uit verse, rauwe ingredienten. Alleen onderdelen van de maaltijd die geen vocht bevatten, zoals pasta en rijst, worden voorgegaard.

De voordelen voor de patient zijn duidelijk: het eten is vers, er is meer keuze en hij kan kiezen waar hij op dat moment behoefte aan heeft. Bijkomend voordeel is dat er minder maaltijden weggegooid hoeven te worden. Het plasticafval dat overblijft na het stomen, wordt verzameld en gerecycled.

Inmiddels is het AMC ook gestart met een proef met broodbuffetwagens, waaruit de patienten aan het bed hun keuze kunnen maken voor ontbijt en lunch. Ook bij deze aanpassing valt het moment van keuze dichter op het moment van eten. Bovendien bevordert het de eetlust van patienten als ze de producten waaruit ze kunnen kiezen, kunnen zien en ruiken.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen