Wandelen in natuur tegen lichte vorm van dementie

Array

Mensen met lichte geheugenstoornissen door dementie hebben baat bij wandelen of werken in de natuur volgens onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Zij onderzoeken het nut van wandelen onder zestig mensen die lijden aan een lichte vorm van dementie. De wandeltherapie moet ertoe leiden dat mensen met lichte geheugenstoornissen langer thuis kunnen wonen en langer over hun eigen leven kunnen beslissen.

“In het beginstadium van dementie kost het veel energie dingen vast te houden en controle te houden”, zegt onderzoekster Marie-José Enders. “Mensen raken eerder gestrest, belanden nogal eens in een depressie. In de natuur wordt onze mentale energie opgeladen.” Ruiken, voelen en horen brengen volgens Enders oude herinneringen terug. “Zo kunnen mensen makkelijker ontspannen. Het kost niks en doet mensen erg goed.”

De deelnemers gaan eens per week onder begeleiding aan de slag in de natuur. Het onderzoek loopt tot juli. Het maakt onderdeel uit van grootschalig onderzoek van drie universiteiten naar mogelijkheden om de effecten van dementie te vertragen. (bron: De diverse bronnen)

Marieke Timmer

Marieke Timmer kan voor een serieus gezondheidsprobleem niet zonder de hulp van een echte zorgprofessional. Net zo goed als u voor het uitwerken van een communicatieplan, het ontwerpen van een logo, het bouwen van een website of het schrijven van een nieuwsbrief of folder op patienthoogte eigenlijk niet zonder de kwaliteiten van een communicatieprofessional kunt. Maar dan natuurlijk wel een met kennis van de zorgsector!

Recente artikelen