Oplossingen AWBZ Crisis

Array

We kunnen best ons eigen huis opeten. Want onze kinderen hebben het al goed. Tot twintig jaar geleden was mijn eigen huis of een eigen stukje grond een oudedagvoorziening. Nu hoeft dat huis opeten niet meer voordat je van de Awbz gebruik maakt. Maar laat deze verplichting maar terugkomen.  Dit was een van de oplossingen die een grote groep 55 plussers aanreikte tijdens workshops die ondergetekende  vrijdag 14 maart gaf in Burgum, een prachtige plaats tien kilometer ten oosten van Leeuwarden.

 

De workshops vonden plaats tijdens een symposium dat de Seniorenraad van Tytsjerksteradiel organiseerde in de boekenweek die over oud worden gaat. Aan het symposium namen 180 ouderen deel, waarvan velen actief in verenigingsleven, de kerk, de vakbond of in het vrijwilligerswerk. Bij de opening van het symposium hield Guus Schrijvers een voordracht over gezond oud worden. In de workshops vroeg ik om oplossingen om de kosten van de Awbz in de hand te houden. Behalve:

  1. het eigen huis opeten deden de hoogbejaarde deelnemers de volgende suggesties.
  2. scherper indiceren
  3. bijverzekeren voor extra hulp die de Awbz niet levert
  4. verhoging van de eigen bijdragen voor mensen die dat kunnen betalen
  5. breed invoeren van persoonsgebonden budget dat lager is dan de kosten van zorg in natura
  6. schrappen van scootmobiels en looprekjes uit de Awbz.
  7. Bij suggestie 7 heeft Guus Schrijvers gezegd dat deze vormen van vervoersondersteuning niet in de Awbz maar in de Wmo zitten.

Wat opviel was de grote bereidheid om over de Awbz crisis van gedachten te wisselen. Men wilde hoe dan ook het niveau van de zorg op peil houden. Dan maar liever zelf bijbetalen, kwam het van verschillende kanten. Wil jij de PPP slides zien van zijn openingsvoordracht in Burgum? Surf naar www.integratedcare.nl en klik door op voordrachten en lezingen.

Bron: De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega's binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidiënten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan vanaf nr 65 op de internetsite www.integratedcare.nl Heb je belangstelling voor nieuws over ketenzorg en zorginnovaties in het buitenland? Surf dan naar de website van het international Network of integrated Care: www.intergratedcarenetwork.org Wil je wetenschappelijke artikelen lezen over deze onderwerpen? Lees dan het peer reviewed internettijdschrift International Journal of Integrated Care op www.ijic.org Dit is een gratis tijdschrift, dat online publiceert en is opgenomen in Pubmed. Ook submissions van concept artikelen zijn welkom. Opsteller van dit bericht is: Guus Schrijvers Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde Universitair Medisch Centrum Utrecht

Recente artikelen