Hindopoli in Ziekenhuis Medisch Centrum Rijnmond Zuid

Array

Ziekenhuis MCRZ in Rotterdam opent in mei een poli speciaal voor Hindoestanen. Deze bevolkingsgroep heeft naar verhouding veel gezondheidsproblemen door ziekten aan hart- en vaatstelsel. Hierdoor is de sterftekans twee à drie keer hoger dan bij autochtonen. 
Bloedvaten van Hindoestanen zijn veel nauwer dan bij andere bevolkingsgroepen. Zeker bij een ongezonde leefstijl slibben hun slagaders daardoor sneller dicht en krijgen ze eerder hoge bloeddruk. Dat heeft weer nadelige effecten op hun nieren en vergroot de kans op suikerziekte. In ons land hebben Hindoestanen meestal een Surinaamse achtergrond.

Bijkomend probleem voor Hindoestanen is dat ze moeilijker te opereren zijn aan hart- en vaatstelsel. „Dan is er bijna nooit meer iets aan te doen”, zegt klinisch farmacoloog Koos Burggraaf, één van de initiatiefnemers van de nieuwe poli.

„Dotteren of een bypass-operatie is bij hen vaak technisch moeilijk”, zegt Burggraaf. „Het voorkomen van problemen is dus veel efficiënter.” Met deze poli verwacht MCRZ het aantal doden door hart- en vaatziekten onder Hindoestanen terug te brengen.

Artsen herkennen hartklachten bij Hindoestanen vaak niet, omdat de patiënten geen drukkende pijn voelen, zoals westerlingen, maar wel bijvoorbeeld stekende pijn. Daardoor worden artsen op het verkeerde been gezet. „Op die manier kan de diagnose van een dreigend hartinfarct worden gemist”, zegt cardioloog Tobias Bruning, de andere initiatiefnemer van de preventiepoli.

Recent onderzoek in Groot-Brittannië wees uit dat zij gemiddeld acht jaar korter leven dan andere Britten. Hindoestanen die in dat land wonen, komen oorspronkelijk uit India. In Rotterdam en omgeving wonen rond 30.000 tot 45.000 mensen van Hindoestaanse afkomst.

Probleem bij de opsporing van hen is dat Zij staan nergens geregistreerd als persoon van Hindoestaanse afkomst. MCRZ wil hen daarom oproepen via de populaire radiozender Amor FM en via sleutelfiguren zoals Hindoestaanse huisartsen en politici. Bruning zegt dat MCRZ de poli opricht, omdat het zich verplicht voelt meer te doen voor de diverse bevolkingsgroepen in haar regio. „Dit ziekenhuis wil zich hiermee ook profileren als innovatief.”

Recente artikelen