Filmpremire ‘Mag ik dood’ en debat op 29 mei 2008

Array

Op 29 mei is de eerste publieksvertoning van de documentaire Mag ik dood. Gevolgd door een paneldiscussie. Veel mensen die lijden aan een chronisch psychiatrische aandoening vinden het leven ondraaglijk en willen liever sterven. Hun hulpvraag om te komen tot een menswaardig levenseinde wordt echter zelden ingewilligd. Hoe komt dat en wat moet er gebeuren om daar verandering in te krijgen?

Jaarlijks komen gemiddeld 1.500 Nederlanders door zelfdoding om het leven. In bijna de helft van de gevallen, ruim 700, gaat het om mensen met een psychiatrische aandoening. Hun doodswens is vrijwel onbespreekbaar: elk jaar vragen ruim 300 mensen die chronisch psychiatrisch lijden hun psychiater om stervenshulp. Niet vanuit een waan of impuls, maar vanuit ernstig lijden en het inzicht dat er in hun toestand geen of nauwelijks kans op verbetering bestaat. De ruimte die de euthanasiewet artsen en psychiaters biedt wordt zelden benut: minder dan vijfmaal per jaar wordt een verzoek om hulp bij zelfdoding ingewilligd. De andere verzoekers staan alleen en sterven noodgedwongen meestal een eenzame gewelddadige dood.

De film Mag ik dood is gemaakt in opdracht van de Humanistische Omroep en het Humanistisch Verbond. De persoonlijke aanleiding voor documentairemaakster Eveline van Dijck is de recente zelfdoding van haar zus Cathma. Na een psychose op latere leeftijd en enkele jaren van psychiatrische behandeling was Cathma in feite uitbehandeld. Haar vooruitzicht was begeleid wonen. Cathma zag de kwaliteit van haar leven gedecimeerd en was niet meer benieuwd naar de rest van haar leven. Na vele pogingen haar zus op te monteren, besefte Eveline pas, in wat bleek hun laatste gesprek te zijn, hoe welgemeend Cathmas doodsverlangen was. Ze bood aan desnoods hulp te willen bieden. Dat heeft Cathma niet afgewacht. De film behandelt het schrijnend gebrek aan hulp voor mensen die vanwege chronisch psychiatrische klachten hun leven ondraaglijk en uitzichtloos vinden en de dood verkiezen. Centraal staat de vraag: hoe om te gaan met hun doodswens? Aan het woord komen nabestaanden, de wetgever, een psychiater, een officier van justitie, een consulent van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie) die tevens humanistisch raadsvrouw is en een counselor die samenwerkt met Stichting De Einder.

Na de film volgt een paneldiscussie over het taboe op de doodswens. Waarom is de doodswens onbespreekbaar en laten we mensen die niet verder willen leven aan hun lot over? Waarom wordt de vraag om hulp bij zelfdoding door psychiaters zo zelden ingewilligd? Zijn er alternatieven om een waardig levenseinde mogelijk te maken? Wanneer mag iemand dood'?

Wanneer:  Donderdag 29 mei 2008, aanvang 19.30 uur
Waar:  Filmtheater Path Buitenhof, Buitenhof 20, Den Haag
Aanmelden: op http://www.humanistischverbond.nl/
  Aan de paneldiscussie, geleid door Anneke Groen, directeur van debatcentrum De Rode Hoed in Amsterdam, nemen deel: Els Borst, voormalig minister van VWS (1994-2002), D66 politica. Zij bracht in 2001 de euthanasiewet in Nederland tot stand. 
Inez de Beaufort, ethica, hoogleraar gezondheidsethiek Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam, lid van de Raad van Advies Stichting WOZZ (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek naar Zorgvuldige Zelfdoding)
Fons Tholen, psychiater en hoofd patintenzorg Universitair Medisch Centrum, Groningen,voorzitter commissie hulp bij zelfdoding Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)

Aansluitend geeft Femke Halsema, fractievoorzitter van GroenLinks, een reactie op de film en het debat.

Programma:
19.00 uur Ontvangst met koffie
19.30 uur:  Welkom door Rein Zunderdorp, voorzitter van het Humanistisch Verbond
19.35 uur: Vertoning van documentaire Mag ik dood
20.25 uur: Pauze
20.50 uur: Discussie met panel en publiek
20.40 uur:  Reactie door Femke Halsema, fractievoorzitter GroenLinks
21.50 uur:  Afsluiting door Rein Zunderdorp
22.00 uur:  Borrel

MEER WETEN?
 
Weblog: Filmfragmenten, achtergronden en ervaringen bij het maken van de film en reacties op de film zijn te lezen op http://weblogs.hollanddoc.nl/magikdood. Op dit weblog kunt u ook zelf reacties achterlaten.
 
Webdossier: Op de website van het Humanistisch Verbond vindt u onder http://www.humanistischverbond.nl/dossierlevenseinde/intro.html het webdossier Een waardig levenseinde met de visie van het Humanistisch Verbond, nieuws, feiten, opinie en tips voor boeken en films over autonomie rond de zelfgekozen dood. Het Humanistisch Verbond wil met het project Een waardig levenseinde het maatschappelijk debat stimuleren over het recht op een waardig levenseinde en bepleit verbetering van de mogelijkheden daartoe voor diverse categorien mensen, zoals chronisch psychiatrisch patinten met een goed doordachte doodswens, maar ook van mensen die hun leven voltooid achten, om welke reden dan ook, en van mensen die in een beginnend stadium van dementie besluiten volledige dementie niet te willen meemaken. Uitgangspunt voor het Humanistisch Verbond is dat mensen in laatste instantie zelf moeten kunnen beslissen over hun eigen levenseinde en dat het belangrijk is het debat te voeren over begeleiding en hulp aan mensen die hun leven willen beindigen maar onder de huidige euthanasiewetgeving en -praktijk aan hun lot worden overgelaten

Film en debat maken deel uit van Een waardig levenseinde een project over autonomie rond een zelfgekozen dood van het Humanistich Verbond. Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van de afdeling Haaglanden.   Deze film zal ook worden uitgezonden op 4 juni 2008 op Nederland 2 om 23.15 uur en er is een herhaling op 10 juni op Nederland 2 om 14.00 uur

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen