Openbaar ministerie moet Jomanda alsnog vervolgen

Array

Twee jaar geleden besloot het Openbaar Ministerie nog om Jomanda en de artsen niet te vervolgen. Toen waren er volgens justitie onvoldoende aanwijzingen dat de verdachten Millecam weghielden van reguliere zorg, iets wat strafbaar is. Nu concludeerd het Openbaar Ministerie dat het medium Jomanda en twee alternatieve artsen toch vervolgd moeten worden in verband met de dood van actrice Sylvia Millecam. Tot deze uitspraak kwam het gerechtshof in Amsterdam in een beroepsprocedure van onder meer de Vereniging tegen de Kwakzalverij. 

Millecam overleed in 2001 op 45-jarige leeftijd aan borstkanker. Ze stond sceptisch tegenover de gewone geneeskunde, en wendde zich tot het alternatieve circuit. Ze kwam terecht bij Jomanda en alternatieve artsen. Jomanda en de artsen zouden niet opzettelijk dingen hebben gedaan of nagelaten die de actrice schaadden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg adviseerde is altijd van mening geweest dat vervolging de enige juiste weg was. Nu sluit  het gerechtshof zich daar bij aan.

 

Het Regionaal Tuchtcollege te Amsterdam deed op 7 april 2006 uitspraak in "de zaak Millecam". Aan René Broekhuyse werd de zwaarste maatregel opgelegd. Hij werd voor het leven geschorst als arts. Zijn voormalige collega's Erik Dankmeijer en Jos Koonen mogen voor respectievelijk 6 maanden en 1 jaar hun beroep niet uitoefenen. De Haarzuilense Broekhuyse kwam al eerder in aanraking met de Inspectie voor Gezondheidszorg. Wegens zijn alternatieve praktijken werd hij in 1996 geschorst. Broekhuyse fraudeerde met het patiëntendossier door het achteraf opnieuw in te vullen. Dankmeijer, internist te Bunnik, onthield patiënte de voorgeschreven behandeling en negeerde de borsttumor. Koonen, werkzaam in Medisch Centrum De Grens te Millingen aan de Rijn, maakte gebruik van niet aangewezen middelen zoals homeopathie en voedingssupplementen. Het tuchtcollege kwam toendertijd tot de conlusie dat de normen voor de behandeling van borstkanker zijn genegeerd, de onderzoeksmethoden ontoereikend zijn geweest, de patiënte noodzakelijke informatie is onthouden en de betrokkenen niet hebben overlegd met huisarts en medebehandelaars. Nol Willemsen, Millecam's partner, pleitte vanaf het begin al voor vervolging door het Openbaar Ministerie van de zes betrokkenen (Broekhuyse, Dankmeijer, Koonen, Yomanda, Tompot, Boegem).

Sylvia Millecam werd bij het grote publiek bekend door haar optredens in het consumentenprogramma Ook dat nog en het Teleac-programma Knoop in je zakdoek, gericht op verstandelijk gehandicapten. 

Recente artikelen