Paracetamol alleen nog maar op recept

Array
Wetenschappers pleiten ervoor paracetamol van de lijst met vrij verkrijgbare medicijnen te halen. Een overdosis van deze pijnstiller is een regelmatige oorzaak van acuut falen van de lever. Dit stellen wetenschappers van de universiteit van het Duitse Essen, zo meldt Bild, de grootste Duitse krant, woensdag. Volgens onderzoeksleider Ali Canbay zou een arts een echografie van de lever moeten maken voordat Paracetamol wordt voorgeschreven.. Ze hekelen de cultuur waarbij het nemen van een paracetamol de gewoonste zaak van de wereld is, omdat het pilletje meer kwaad kan doen dan de meeste mensen denken, schrijft de Duitse krant Bild Zeitung.

Ali Canbay, leider van de onderzoeksgroep: ‘Zet paracetamol alleen nog op recept en voordat het wordt voorgeschreven zou eerst de lever onderzocht moeten worden.’
Hij wijst erop dat vooral mensen met overgewicht tot de risicogroep behoren, waarbij zich in de lever een overdosis aan giftige medicamenten opbouwt. Paracetamol behoort tot de meest verkochte pijnstillers bij drogisten en supermarkten in Nederland.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

3 thoughts on "Paracetamol alleen nog maar op recept"

  1. Op zich klopt het geheel dat paracethamol leverafwijkingen KAN veroorzaken. Desondanks is mijn eerste reactie bij zo’n bericht : dan lust ik er nog wel een paar! Oftewel : dan weet ik nog wel enige medicijnen die tegenwoordig vrij te verkrijgen zijn en die de nodige ellende veroorzaken.Neem de bekende “nsaid’s”. Heerlijk voor de pijn (kijk naar de STER-spots) , maar vaak een ramp voor de maag!

  2. hoe staat u tegenover het beleid van ziekenhuizen in Den Bosch dat mensen op oudere leeftijd niet meer gereanimeerd worden en als je dan vraagt waarom niet dan zeggen ze simpelweg dat is het beleid van het Jeroen Bosch ziekenhuis.

    Mijn tweede vraag is mag dit uberhaupt

  3. Een reactie op smits ik vermoed dat dit ziekenhuis dit niet openbaar bekent maakt wan je tweede vraag of dit mag lijkt me een beetje naar de bekende weg vragen.
    Ik vermoed wel dat het gaat om patienten die opgegeven zijn en deze manier een soort eutenasie en al zal ik eerlijk zijn door het noodlot toch een mooie dood hebben.
    En als ik het zo voor me zie en zon patient een hartaanval krijgt rennen gelijk alle verpleegkundige de ziekenzaal uit om niet met het feit geconfronteerd te worden dat ze niets ondernomen hebben om de patient te helpen en zo dus ook niet strafbaar zijn.
    Dit zelfde gebeurd op een andere manier met oude mensen die een hersenbloeding krijgen en de dokter besluit om hier maar niets meer aan te doen dit is met mijn moeder gebeurd en hier kwam ik jaren later pas achter door een zus van mij en gelukkig voor die dokter weet ik niet of mijn moeder hier voor gekozen heeft want anders zou ik hem alsnog zijn strot omdraaien.
    Want als ik ergens geen vertrouwen in heb is dat wel het tuchtcollege en als een dokter over leven of dood mag beslissen mag ik dat ook.

Comments are closed.

Recente artikelen