KiesBeter.nl uitgebreid met palliatieve zorg

Array

Palliatieve zorg richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten in de laatste fase van hun leven. Deze zorg kan thuis of ergens anders plaatsvinden. Het nieuwe onderdeel 'Palliatieve zorg' op kiesBeter.nl helpt mensen met gezinsleden in de laatste levensfase om zich te oriënteren op de mogelijkheden.

Op kiesBeter.nl kunnen mensen ook algemene informatie over palliatieve zorg vinden, zoals de kwaliteitseisen die gesteld worden. Het onderdeel is tot stand gekomen in samenwerking met Agora, ondersteuningspunt palliatieve zorg. Op dit moment staan er 515 aanbieders van palliatieve zorg op kiesBeter.nl. Dit zijn hospices, palliatieve dagvoorzieningen, vrijwilligersorganisaties, ziekenhuizen en specifieke thuiszorgorganisaties. De informatie over de aanbieders is afkomstig van lokale netwerken palliatieve zorg. Zij beheren de database Zorg Kiezen, een samenwerking van Agora en VIKC (Vereniging van Integrale Kankercentra).
Behoefte aan palliatieve zorg
Steeds minder mensen sterven in een ziekenhuis, waardoor de vraag naar andere vormen van palliatieve zorg toeneemt. In 2006 overleden circa 73.000 mensen aan kanker of een andere chronische aandoening. Sommige van deze aandoeningen leiden tot de dood. Vaak gaan ze gepaard met een ziekbed en dus ook met (een mogelijke behoefte aan) palliatieve zorg.

In de toekomst zal sterfte aan een chronische aandoening toenemen. Een belangrijke reden voor deze stijging is de vergrijzing van de bevolking.

KiesBeter.nl
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontwikkelt kiesBeter.nl in nauwe samenwerking met vele andere organisaties, die zowel de aanbieders (bijvoorbeeld ziekenhuizen en verzekeraars) als de vragers vertegenwoordigen (patiënten en consumenten). Opdrachtgever is het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De website biedt onafhankelijke informatie over zorg en gezondheid, die de consument in staat stelt keuzes te maken. Op de site kunnen bijvoorbeeld ziekenhuizen, maar ook fysiotherapeuten of psychologen met elkaar worden vergeleken.

KiesBeter.nl geeft antwoord op vragen zoals: Wat houdt mijn aandoening in? Wat voor behandelingen zijn mogelijk? Waar kan ik daarvoor terecht? Moet ik bijbetalen voor mijn behandeling of medicijnen? Of wat zijn mijn rechten als er een medische fout is gemaakt?

Het onderdeel palliatieve zorg is te vinden op www.kiesbeter.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen