Leuvense onderzoekers hebben nieuw inzicht in ontstaan Alzheimer

Array

Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) in Leuven hebben een naar eigen zeggen ,,baanbrekende ontdekking'' gedaan bij het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

De wetenschappers hebben ontdekt dat de hersencellen van patiënten met de meest voorkomende vorm van Alzheimer een toename vertonen van het eiwit BACE1. Die toename gaat gepaard met een significante vermindering van bepaalde microRNA's. Dit zijn korte stukken RNA die de aanmaak van eiwitten reguleren.

De ontdekking kan leiden tot een betere diagnostische test en het tijdiger voorschrijven van de juiste medicijnen, aldus de onderzoekers.

Eiwitfragmenten
De ziekte van Alzheimer, een neurodegeneratieve ziekte die langzaam en geleidelijk hersencellen vernietigt, gaat gepaard met abnormale ophopingen van eiwitfragmenten (plaques) in de hersencellen. Het onderzoeksteam van Bart De Strooper ontrafelde enkele jaren geleden al het proces waardoor deze plaques ontstaan voor de familiale vorm van de ziekte, die minder frequent voorkomt.

Vermindering RNA's
Nu hebben de wetenschappers nieuw inzicht verworven in het ontstaan van de meest voorkomende vorm van de ziekte. De hersencellen van deze patiënten vertonen een toename van het eiwit BACE1. De onderzoekers ontdekten dat de toename bij deze patiënten gepaard ging met een significante vermindering van bepaalde microRNA's (miR-29a en miR-29b-1). Dit zijn korte stukken RNA die de aanmaak van eiwitten reguleren.

Nieuw geneesmiddel
Die vaststelling suggereert volgens de onderzoekers dat die microRNA's mogelijk een rol spelen bij de toename van BACE1 en de vorming van plaques in de hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer. "Het doet enerzijds de hoop rijzen op een betere diagnostische test. Het tijdig voorschrijven van bepaalde geneesmiddelen tegen de ziekte leidt immers tot een betere respons en betere levenskwaliteit. Anderzijds stelt zich de vraag of deze microRNA's in de toekomst de basis kunnen vormen van een nieuw geneesmiddel", aldus het VIB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen