Gezonder drinkwater door loodvrije kranen

Array

Het drinkwater in Nederland is van zeer goede kwaliteit, ook in relatie tot andere Europese landen. Toch blijkt uit een recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) samen met keuringsorganisatie KIWA, dat er in veel van onze kranen een te hoge concentratie lood, nikkel en andere metalen zit. Deze metalen verontreinigen ons drinkwater en kunnen schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

Veel kranen worden geproduceerd uit  messing, een legering die o.a. koper, zink en lood bevat. Kranen die verchroomd zijn bevatten nikkel. Volgens Europese normering mag het percentage lood oplopen tot  3-3,5%. De Europese Unie heeft tevens vastgesteld dat naast het percentage lood in het messing, ook het uitstromende water getest moet worden. Regels zijn hiervoor reeds opgesteld sinds 1998. Helaas focussen keuringsinstanties zich alleen op het materiaal waaruit de kraan bestaat, i.p.v. op het drinkwater.
De effecten van lood op de gezondheid
Volgens de normen voor drinkwater in Nederland mag het water maximaal 0,01 mg lood en   0,02 mg nikkel bevatten per liter. Wanneer we via drinkwater lood opnemen, wordt dat niet meer door ons lichaam afgebroken. Op de langere termijn veroorzaakt deze opeenhoping van lood een vergiftiging in ons lichaam. Het transporteren van zuurstof door de rode bloedlichaampjes naar de organen wordt verstoord. Hierdoor wordt het functioneren van diverse organen aangetast; met name de hersenen, de nieren en ons zenuwstelsel. Vooral jonge kinderen zijn erg kwetsbaar, doordat lood een gezonde ontwikkeling van de hersenen verstoort. Nikkel veroorzaakt irritaties van de huid.

Oorzaken
Soms kan het gebeuren dat, bijvoorbeeld door slijtage, lood of nikkel afgegeven wordt aan het drinkwater, waardoor de normen al snel worden overschreden. Het rapport van het RIVM maakt ook melding van een toenemende vervuiling van drinkwater in nieuwbouwwijken. In opdracht werden drinkwatermonsters genomen in op te leveren nieuwbouwwoningen, waarbij in vrijwel alle gevallen het drinkwater niet aan de kwaliteit voldeed.

Loodvrije kranen
Geadviseerd wordt om de kraan tenminste 30 seconden te laten lopen, zodat de meeste metalen uit het drinkwater worden weggespoeld. Een dergelijk advies betekent al gauw een verspilling van 0,5 tot 1 biljoen liter water per jaar in Nederland. Vervuild water dat in het milieu terugkomt. Beter zou zijn de schadelijke metalen te weren uit onze drinkwaterkranen.
Sinds kort is er eindelijk een doorbraak t.a.v. dit probleem. Jarenlange research heeft geleid tot de ontwikkeling van lood- en nikkelvrije kranen. Zou dit wellicht de oplossing zijn voor ons lood- en nikkelprobleem?

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen