Prozac tegen lui oog

Array

Onderzoekers beschrijven in Science een handige bijwerking van antidepressiva zoals Prozac: ze genezen luie ogen. Remedie is de bekende pleister, die kinderen met luie ogen veelal opgeplakt krijgen. Die dekt het goede oog af, waardoor het brein gedwongen wordt te communiceren met de achterblijver. Kinderen kunnen daar baat bij hebben, maar de hersenen van volwassen zijn te star om te switchen.

Tenzij ze Prozac slikken, wellicht. De Italiaanse onderzoeker José Fernando Maya Vetencourt en collega’s ontdekten namelijk dat de werkzame stof in Prozac de starre voorkeur van het brein kan opheffen. Zo blijkt uit een publicatie in de laatste editie van Science.

Ze startten een proef met volwassen muizen met luie ogen, ontstaan doordat één van de ogen al op jonge leeftijd was dichtgenaaid. Vlak voor de daadwerkelijke test maakten de onderzoekers het luie oog open en naaiden vervolgens het goede dicht. Daarna kregen de muizen vier weken lang een dagelijkse dosis fluoxetine toegediend.

Wonderbaarlijk genoeg herstelde het zicht in het luie oog zich volledig. Dat bleek zowel uit de hersenactiviteit, als uit het gedrag van de proefdieren, schrijven Maya Vetencourt en collega’s in Science. En dat bij volwassen muizen, waarvan het brein helemaal niet zo flexibel hoort te zijn.

Bij een andere groep muizen, die geen fluoxetine had gekregen, keerde het zicht in het luie oog dan ook niet terug nadat dat was opengemaakt en in plaats daarvan het goede oog was dichtgenaaid. Dat bewijst volgens de onderzoekers dat het antidepressivum de oorzaak was van de herwonnen flexibiliteit.

Een volgende stap is nu natuurlijk om uit te zoeken of Prozac ook een remedie is voor menselijke luie ogen. Volwassen ogen dan wel, want er zijn aanwijzingen dat bij kinderen het gebruik van Prozac kan leiden tot angststoornissen en zelfmoordneigingen.

Recente artikelen