DSM neemt Amerikaans PTG over

Array

DSM neemt The Polymer Technology Group (PTG) over. Dat heeft het speciaalchemiebedrijf maandag bekendgemaakt. De acquisitieprijs bestaat uit een overnamebedrag plus een earn-out. De earn-out wordt uitbetaald als bepaalde omzet- en winstdoelstellingen worden gehaald.

Koninklijke DSM N.V., de wereldwijde Life Sciences en Materials Sciences-onderneming, maakt vandaag bekend dat overeenstemming is bereikt over de acquisitie van The Polymer Technology Group, Inc. (PTG), gevestigd in Berkeley (Californië, Verenigde Staten). Door de acquisitie van de particuliere onderneming PTG verkrijgt DSM een leidende positie op het gebied van biomedische polymeren, een van de belangrijke groeigebieden van DSM voor de toekomst.

De acquisitie moet nog worden goedgekeurd door de toezichthoudende instanties en zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2008 zijn beslag krijgen. De acquisitieprijs, waarover de beide partijen hebben afgesproken geen mededelingen te zullen doen, bestaat uit een betaling bij de daadwerkelijke overname en een earn-out. De earn-out is van toepassing indien bepaalde doelstellingen voor omzet- en winstgroei worden gerealiseerd. De transactieprijs (inclusief de earn-out) zal circa 10 keer de EBITDA bedragen.

PTG verwacht in 2008 een netto-omzet van circa USD 40 miljoen en een bovengemiddelde winstmarge te behalen. De onderneming verwacht in de komende 3-5 jaar een omzetgroei van ruim 20% op basis van de huidige activiteiten en de pijplijn met nieuwe producten.

De acquisitie is voor DSM een belangrijke stap op weg naar realisatie van zijn ambities voor Biomedical Materials, een van de Emerging Business Areas die in DSM’s Vision 2010-strategie zijn gedefinieerd. Het feit dat DSM actief is in zowel Materials Sciences als Life Sciences verschaft de onderneming een unieke uitgangspositie. Door zijn expertises in beide marktsegmenten te combineren is DSM in staat nieuwe, innovatieve producten te ontwikkelen die inspelen op maatschappelijke behoeften, in dit geval in de gezondheidszorg.

DSM ziet veelbelovende mogelijkheden in de kruisbestuiving tussen Life Sciences en Materials Sciences. De onderneming is reeds een gevestigde naam in de gezondheidsindustrie met een brede portfolio van producten en diensten en wil in 2012 € 100 miljoen omzet realiseren in de markt voor biomedische materialen. PTG zal daar aanzienlijk aan bijdragen.

Feike Sijbesma, voorzitter van de Raad van bestuur van DSM, gaf de volgende toelichting: “In onze strategie Vision 2010 – Building on Strengths hebben we de vele kansen aangegeven die volgens ons voortkomen uit de kruisbestuiving van onze expertises in Life Sciences en Materials Sciences. De biomedische markt is bij uitstek een gebied waar de voordelen van deze gecombineerde expertises tot uiting komen. De acquisitie van PTG is een belangrijke stap in de uitvoering van deze strategie.”

Steve Hartig, President DSM Biomedical, voegde daaraan toe: “Door de acquisitie van PTG verkrijgt DSM Biomedical een leidende positie in de snelgroeiende markt voor biomedische materialen. Op basis van onze gezamenlijke technologie in combinatie met onze vergrote geografische basis en klantenbestand zullen wij een unieke portfolio van producten voor de medische hulpmiddelenindustrie kunnen ontwikkelen.”

PTG werd in 1989 opgericht en is marktleider op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe specialty-chemicaliën en op polymeren gebaseerde oplossingen voor kritische, materiaalintensieve toepassingen op medisch gebied. Enkele voorbeelden van de vele toepassingen van deze materialen zijn pacemakers en elektroden voor zenuwstimulatie, contactlenzen, orthopedische implantaten, katheters en implanteerbare sensoren. PTG’s producten worden op grote schaal gebruikt door producenten van medische hulpmiddelen die voor kortere of langere tijd in het lichaam worden ingebracht. Voor verscheidene daarvan is goedkeuring verkregen van de Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit, de Food and Drug Administration. PTG’s pijplijn met nieuwe producten is gebaseerd op een sterk platform van eigen technologieën waardoor de toekomstige groei van de activiteiten is veiliggesteld en sterke mogelijkheden ontstaan voor synergie met de activiteiten van DSM in deze groeiende markt. De onderneming heeft ongeveer 100 mensen in dienst.

Bob Ward, een van de oprichters van PTG, geniet brede erkenning als innovator en uitmuntend wetenschapper op het gebied van biomedische materialen. Al in de jaren ’70 was Bob Ward de drijvende kracht achter de ontwikkeling van nieuwe biomedische producten die voor de mensheid van grote betekenis zijn geweest. Hij blijft na de acquisitie President/CEO van PTG.

DSM Biomedical
Om aan de toekomstige behoeften van de medische industrie en de biotech-industrie te voldoen bouwt DSM Biomedical voort op de expertise en sterke positie van DSM op het gebied van polymeren, coatingtechnologie, materiaalwetenschap en life sciences. DSM’s huidige biomedische portfolio omvat de ComfortCoat™ hydrofiele en antimicrobiële coatingtechnologie voor katheters, voerdraden en plaatsingssystemen voor stents en Dyneema Purity®, een speciaal ontwikkelde, hoogwaardige polyetheenvezeltechnologie voor medische toepassingen zoals orthopedische implantaten. Daarnaast is een begin gemaakt met een onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma met de specifieke bedoeling om DSM’s portfolio van materialen voor de orthopedische industrie uit te breiden. DSM Biomedical richt zich tevens op de ontwikkeling van materialen en systemen voor implantaten voor het bewegingsapparaat en het vaatstelsel en medicijnafgiftesystemen voor het bewegingsapparaat, het vaatstelsel en de ogen. Zie voor meer informatie www.dsmbiomedical.com.

The Polymer Technology Group (PTG)
PTG werd in 1989 opgericht door onder meer Bob Ward, een erkend pionier op het gebied van biomaterialen. De onderneming is verticaal geïntegreerd (van onderzoek, ontwikkeling en ontwerp tot opschaling en fabricage van nieuwe polymeren, onderdelen en medische hulpmiddelen). PTG’s materialenportfolio omvat onder meer enkele van de meest uitgebreid geteste biomaterialen die vandaag de dag in de klinische praktijk worden toegepast: BioSpan® gesegmenteerd polyurethaan, Bionate® polycarbonaat urethaan en CarboSil® siliconen-polycarbonaat urethaan. In PTG’s bedrijf, dat onlangs is uitgebreid tot een oppervlakte van 6500 vierkante meter, zijn de apparatuur en de expertise aanwezig voor het ondersteunen van polymeersynthese op productieschaal op basis van contractproductie van medische hulpmiddelen. Meer informatie is te vinden op www.polymertech.com.


Een specifiek overnamebedrag geeft DSM niet. De transactieprijs inclusief earn-out zal ongeveer tien keer de EBITDA bedragen. PTG verwacht dit jaar een omzet van circa USD 40 miljoen en een bovengemiddelde winstmarge te behalen. De onderneming denkt verder de komende drie tot vijf jaar een omzetgroei van ruim 20% te kunnen realiseren, op basis van de huidige activiteiten en de pijplijn met nieuwe producten.

De acquisitie moet nog worden goedgekeurd door de toezichthoudende instanties en zal naar verwachting in het tweede kwartaal zijn beslag krijgen.

Recente artikelen