Ziekenhuiszorg voor illegalen

Array

Regeling illegalen, Financiering medisch noodzakelijke hulp

Op 22 april heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel om de financiering van medisch noodzakelijke hulp aan illegalen te regelen. Daarbij is een centrale taak weggelegd voor het CVZ. Per wanneer het CVZ zijn nieuwe taak zal gaan uitvoeren is nog niet formeel bekend, maar de verwachting is dat dat per 1 januari 2009 zal zijn. Met de voorgestelde regeling komt de overheid de zorgaanbieders tegemoet die inkomsten dreigen mis te lopen doordat zij zorg verlenen aan illegalen. De belangrijkste voorwaarden bij deze regeling zijn:

  1. de verleende zorg moet medisch noodzakelijk zijn; en
  2. de illegaal aan wie zorg wordt verleend, is zelf niet in staat de kosten daarvoor te betalen.

Daarnaast maakt de nieuwe regeling een onderscheid tussen niet-planbare en planbare zorg. Dit betekent voor de uitvoering dat vanaf 1 januari 2009:

  • ziekenhuizen de kosten voor niet-planbare, acute zorg aan illegalen, voor 80% kunnen declareren bij het CVZ. Deze kosten worden dan niet langer gefinancierd uit de post dubieuze debiteuren;
  • huisartsen en verloskundigen hun declaraties blijven indienen bij hun regionale zorgplatform zoals dat nu ook al gebeurt. Huisartsen krijgen 80% vergoed van de kosten die zij maken, verloskundigen 100%;
  • tandartsen hun declaraties ook indienen bij hun regionale zorgplatform. Zij krijgen 80% vergoed van de kosten voor de behandeling van kinderen en jongeren tot 22 jaar zonder geldige verblijfsvergunning; 
  • zorgplatforms niet langer declareren bij de Stichting Koppeling, maar bij het CVZ. Het CVZ zal hierover nog exacte afspraken maken; 
  • het CVZ voor planbare zorg contracten zal afsluiten met een aantal specifieke aanbieders zoals apothekers, ziekenhuizen en ambulancediensten. In de contracten zullen onder andere afspraken worden opgenomen over de hoogte van de tegemoetkoming; en   
  • ook de (planbare) AWBZ-zorg – in tegenstelling tot nu – voor een groot deel zal worden vergoed. Hiervoor zal het CVZ met een aantal AWBZ-instellingen een contract afsluiten. Aan het begin van elk jaar zal het CVZ een budget vaststellen naar aanleiding van de begroting die de instellingen indienen.

In de aanloop naar dat tijdstip zal het CVZ alle betrokken partijen tijdig informeren over de ontwikkelingen.

Kamerstuk, 28 april 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Z/VV-2845260

28 april 2008

Hierbij doe ik u toekomen een notitie van de Inspectie voor de gezondheidszorg met de resultaten van een verkennend onderzoek naar de zorg voor illegalen.

Bij dit onderzoek heeft de inspectie onderzocht hoe het in zijn algemeenheid in Nederland is gesteld met de toegankelijkheid van ziekenhuiszorg voor illegalen.
Het doet mij genoegen dat de inspectie concludeert dat er momenteel geen structureel probleem is met de toegang voor illegalen tot medisch noodzakelijke zorg en dat een uitgebreid onderzoek niet nodig is.

Voorts concludeert de IGZ dat het niet nodig is om in zijn algemeenheid nog verder onderzoek te doen. Daar komt bij, aldus de IGZ, dat verwacht mag worden dat de problemen in zijn geheel zullen zijn opgelost als de plannen van de regering worden gerealiseerd om, net als bij de eerstelijnsgezondheidszorg, de financiering van de ziekenhuiszorg aan illegalen structureel te regelen. Ik merk hierbij op dat het daartoe strekkende wetsvoorstel voor de stroomlijning van de financiering van medisch noodzakelijke zorg verleend aan illegalen (31 249) onlangs door uw Kamer is aangenomen.

Ten slotte merkt de IGZ op dat zij alert zal blijven op meldingen op dit terrein en deze ook grondig zal onderzoeken. Ook ik hecht eraan dat hier blijvend op wordt toegezien.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Verwijzingen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen