Limburg wil provinciaal defibrillatornetwerk

Array

CDA, PvdA en VVD in de Provinciale Staten van Limburg willen dat het provinciebestuur een plan steunt voor burgerhulp bij een hartaanval. De regionale ambulancedienst wil dat er een uitgebreid netwerk komt van vrijwilligers die getraind worden in reanimatie en het omgaan met een defibrillator.

Als er een melding van een hartaanval binnenkomt, alarmeert de meldkamer een aantal vrijwilligers die zich mogelijk binnen een bepaalde straal van het slachtoffer bevinden. Zij kunnen dan snel beginnen met reanimeren of halen de dichtstbijzijnde defibrillator op. ‘Met deze aanpak blijkt het wel mogelijk om binnen zeer korte tijd het slachtoffer adequaat hulp te verlenen, totdat de ambulance arriveert. Mits er voldoende vrijwilligers en defibrillatoren zijn’, schrijft Leon Triepels van de ambulancedienst in een toelichting voor de provincie.

De ambulancedienst verwacht dat bij een dekkingspercentage voor defibrillatoren en vrijwilligers van tachtig tot honderd procent, in totaal tweehonderd levens per jaar extra gered kunnen worden.

Statenlid Mohamed Addarrazi van de PvdA is enthousiast over het plan en vraagt samen met zijn collega’s van CDA en VVD aan het provinciebestuur om op dit voorstel van de ambulancedienst in te gaan. ‘Vorig jaar wezen we een defibrillator op de brandweerauto’s af, omdat de brandweer echt een zaak is van de gemeenten en enkele brandweerregio’s tegen waren. Maar dit plan komt juist van de ambulancedienst zelf.’

Het gaat volgens Addarrazi bovendien om een kleine investering. Naar zijn verwachting zou het om ‘misschien vijftigduizend euro’ gaan. Volgens de ambulancedienst is nog niet bekend hoeveel geld het kost om het project in heel Limburg in te voeren. ‘Maar het is relatief goedkoop, als je kijkt naar de bedragen die omgaan in de gezondheidszorg. Het zou waarschijnlijk om een paar honderdduizend euro gaan.’

Statenlid Addarrazi hoopt dat Gedeputeerde Staten naar de fracties luistert die het plan hebben omarmd. ‘Het gaat om mensen en het wordt gedragen door de civil society. En uiteindelijk vormen wij de meerderheid.’

Bron: binnenlandsbestuur 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen