Voor een leven zonder tuberculose in Oezbekistan

Array
'Laat je testen, behandelen, en gezond maken' – dat is de centrale boodschap van een voorlichtingscampagne die vorige maand in Oezbekistan van start is gegaan. Zo'n 4.000 mensen waren aanwezig tijdens het benefietconcert met optredens van tien nationale sterren. Het concert vormde de aftrap van een 6-maanden durende voorlichtingscampagne over tuberculose.

Eerst zaten de mensen nog rustig op hun stoelen in de openlucht arena in Nukus, de hoofdstad van de autonome regio Karakalpakstan (in het noordwesten van Uzbekistan). Totdat pop- en folkloristische artiesten als Maxet Utemuratov en Larisa Moskaleva zich op het podium lieten zien. Toen was de rust voorbij: voor de bühne vormde zich een zingende en dansende menigte.

Het concert was de eerste mijlpaal van de campagne 'Voor een leven zonder tuberculose', georganiseerd door Artsen zonder Grenzen in samenwerking met het Oezbeekse ministerie van Volksgezondheid. De dag erna werd het concert op een nationale tv-zender uitgezonden. De komende maanden reist een expositie per tourbus door de regio en doet een poppentheater honderden schoolklassen aan. Om de boodschap extra kracht bij te zetten worden daarnaast autostickers en posters verspreid.

Tuberculose is een groot probleem in Karalpakstan. Elk jaar worden er zo'n 2.000 mensen geïnfecteerd en elk jaar eist de ziekte honderden doden. En dat terwijl tuberculose te genezen is. De redenen: een gebrek aan kennis (maar zeer weinig mensen weten dat het niet om een ongeneeslijke ziekte gaat), tuberculosepatiënten worden gestigmatiseerd en soms voelen mensen met onheilspellende symptomen zich te beschaamd om naar de dokter te gaan.

Sinds 1998 ondersteunt Artsen zonder Grenzen het Oezbeekse ministerie van Volksgezondheid in de strijd tegen tuberculose. Nadat ons team in Nukus vaststelde dat er patiënten waren die niet reageerden op standaardmedicijnen, werd in 2003 een pilotproject opgezet voor het behandelen van deze multiresistente vorm van tbc. Sindsdien zijn zo'n 600 patiënten voor behandeling opgenomen en zijn er meer dan 150 genezen. Deze behandeling kan oplopen tot een duur van 2 jaar.

Recente artikelen