NSAID verlaagt risico op Alzheimer

Array

Langdurig gebruik van de pijnstiller ibuprofen kan het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer doen afnemen, een grootschalig onderzoek in de Verenigde Staten heeft dit aangetoond.

Uit gegevens van bijna 250.000 personen is gebleken dat mensen die ibuprofen meer dan vijf jaar gebruiken, 40% minder kans liepen om Alzheimer te ontwikkelen. Ook een aantal soortgelijke pijnstillers bleken een gunstige werking te hebben.

Experts op het gebied van de ziekte van Alzheimer noemen de resultaten van het onderzoek interessant, maar waarschuwen ook om ibuprofen niet te gaan slikken om zo de kans op Alzheimer te reduceren. Het is overigens niet de eerste keer dat er een verband wordt getrokken tussen het gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s), zoals ibuprofen, en de kans op het ontwikkelen van Alzheimer. Onderzoeken op dit gebied spreken elkaar tot nu toe echter nog tegen.

Het langere tijd gebruiken van ibuprofen (een NSAID) kan mogelijk het risico op Alzheimer verlagen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Uit het onderzoek onder 250.000 ouderen blijkt dat wie de pijnstiller meer dan vijf jaar gebruikt veertig procent minder kans heeft om Alzheimer te ontwikkelen. Andere NSAID's  (ontstekingsremmende geneesmiddelen) zouden ook een beschermend effect kunnen hebben.
 
Dit betekent echter niet dat mensen ibuprofen moeten gaan slikken om Alzheimer te voorkomen, waarschuwen experts. Het langdurig gebruik van NSAID’s heeft ook behoorlijke bijwerkingen.

Bron: BBC News

Recente artikelen