IGZ bezoekt wel onverwacht

Array

In de uitzending van het televisie programma dat op zondag 11 mei bij de VARA werd uitgezonden wordt getwijfeld aan de manier waarop de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) toezicht houdt op verpleeghuizen. In de uitzending wordt de suggestie gewekt dat de IGZ al haar bezoeken van te voren aankondigt, waardoor verpleeghuis alles doen om zich zo goed mogelijk te presenteren. Maar dit klopt niet, de inspectie bezoekt met enige regelmaat onverwacht instellingen. Zo bracht de inspectie dit jaar 90 keer een onaangekondigd bezoek aan verpleeghuizen en instellingen in de gehandicaptenzorg. Het maakt deel uit van een maandendurende campagne met betrekking tot vrijheidsbeperkende maatregelen. Vorig jaar werden 6 verpleeghuizen na verschillende onaangekondigde bezoeken onder verscherpt toezicht gesteld. Inspecteurs kondigen hun bezoek altijd vooraf aan, zei de hoofdinspecteur Gezondheidszorg in een Zembla-uitzending over verpleeghuiszorg. Maar de inspectie zegt nu dat dit niet klopt. Sowieso kunnen inspecties beter door verzorgenden uitgevoerd worden, vinden twee auteurs.

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wekt Zembla in de uitzending 'Wie verschoont moeder?' de suggestie dat de zij al haar bezoeken van te voren aankondigt. Verpleeghuizen zouden daardoor alles doen om zich zo goed mogelijk te presenteren. Dit klopt niet, liet IGZ gisteren in een persbericht weten. De inspectie bezoekt met enige regelmaat onverwacht instellingen.

 
Ook het verpleeghuis in Purmerend waar de televisierubriek over bericht werd onverwacht bezocht. Dat gebeurde recentelijk nog op 4 mei. Er werden geen situaties aangetroffen zoals getoond in het televisieprogramma van afgelopen zondagavond.

Niet alleen de gehandicaptenzorg en verpleeghuiszorg worden onverwacht bezocht. Momenteel loopt een groot onderzoek naar het preoperatief proces in ziekenhuizen. Ook hier wordt gebruik gemaakt van onverwachte bezoeken.  

De IGZ maakt zich nog zorgen over 9 verpleeghuizen en niet over 50 of meer zoals na de uitzending van zondagavond gemeld werd. In 2005/2006 werden 640 verpleeghuizen en verzorgingshuizen met een verpleeghuisunit bezocht. Van de 640 werden vorig jaar nog eens de 149 slechts scorende instellingen bezocht. De resultaten worden beschreven in het IGZ rapport 'Op de goede weg.' Dit rapport werd op 8 mei gepubliceerd. Het onderzoek is niet representatief voor de hele verpleeghuissector en geeft daarom geen beeld van de hele sector.

Het risico op onverantwoorde is in de 149 meest risicovolle instellingen gedaald: 78% van de getoetste onderwerpen voldeed bij het vervolgbezoek aan de norm, tegen 45% bij het eerste bezoek in 2005/2006. Met name over hulp bij eten en drinken en toezicht op huiskamers maakt de IGZ zich nog zorgen.

De IGZ hecht er waarde aan te benadrukken dat ernstige incidenten zoals getoond in de uitzending van 8 mei altijd kunnen voorkomen. Op basis van het laatste onderzoek bestaat bij de IGZ niet het beeld dat er sprake is van een structureel onaanvaardbare zorg.

Situaties

Zo zou het verpleeghuis in Purmerend uit de uitzending, wel onverwacht bezocht zijn. Dat gebeurde recentelijk nog op 4 mei. De inspectie trof geen situaties aan zoals getoond in het televisieprogramma.

Toezicht

Verder bracht de inspectie dit jaar 90 keer een onaangekondigd bezoek aan verpleeghuizen en instellingen in de gehandicaptenzorg voor een campagne over vrijheidsbeperkende maatregelen. Vorig jaar werden 6 verpleeghuizen na verschillende onaangekondigde bezoeken onder verscherpt toezicht gesteld.

Structureel

Volgens IGZ klopt het ook niet dat zij zich zorgen maakt over 50 of meer verpleeghuizen. De IGZ maakt zich nog zorgen over 9 verpleeghuizen. De ernstige incidenten die Zembla toonde, kunnen altijd kunnen voorkomen volgens IGZ. Zij heeft niet de indruk dat er sprake is van structureel onaanvaardbare zorg.

Verzorgenden

Inspecties kunnen beter aan verzorgenden overgelaten worden, reageren Hans Hoogerheide en Ad de Jongh op de uitzending. Zij schreven het boek ‘Wie zorgt er straks voor mij Portretten van verzorgenden'. De uitzending illustreerde volgens hen dat er in de ouderenzorg twee werelden bestaan: de wereld van het papier en de wereld van de zorg. ‘Als vanuit de wereld van het papier het signaal komt dat de verpleeghuiszorg langzaam op de goede weg is, dan zegt dat op zich weinig tot niets over wat er feitelijk in de wereld van de zorg gebeurt', schrijven zij in een brief aan de redactie.

Zintuigen

Inspecties in de wereld van de zorg moet je laten uitvoeren door mensen uit de wereld van de zorg, vinden de auteurs. ‘Door goed opgeleide, zeer ervaren en tot op het bot gemotiveerde verzorgenden. Laat elk verpleeghuis jaarlijks inspecteren door een team van verzorgenden dat ter plekke een week lang meedraait in de zorgverlening. Die kijken, horen, voelen, ruiken, kortom alle zintuigen gebruiken waarover ze als professional beschikken. Die niet gefocust zijn op regels en procedures, maar boven water halen hoe de zorg werkelijk door mensen beleefd wordt. Daar hoeft het team niet eens onaangekondigd voor binnen te vallen.'

Mensen

De auteurs zouden de garantie voor de kwaliteit niet in systemen te zoeken maar in mensen. ‘Anders gezegd: door te investeren in deskundigheid en persoonlijke ontwikkeling.'

Recente artikelen