Behandeling hepatitis C van levensbelang

0
185

Behandeling van hepatitis C redt levens. Vaak voorkomende complicaties bij hepatitis C zoals leverfalen en leverkanker worden veel minder vaak geconstateerd bij hepatitis C-patiënten als zij behandeld zijn. Dat is de conclusie na een onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam.

Voor het onderzoek werden vijfhonderd patiënten in vijf centra meerdere jaren na hun behandeling vervolgd. Het is gebleken dat patiënten die succesvol behandeld zijn, ook langer leven. Van de behandelde patiënten in het onderzoek, reageert vijftig tot negentig procent op de behandeling.

Chronische infectie met hepatitis C is de meest voorkomende oorzaak voor leverfalen en leverkanker. Wereldwijd sterven vele mensen aan hepatitis C; als er geen goede behandeling is, kan het virus in het lichaam blijven sluimeren en de lever aantasten. Omdat hepatitis C niet altijd goed herkend wordt, sterven er onnodig mensen aan de gevolgen van de infectie. De onderzoekers pleiten dan ook voor een betere opsporing van hepatitis C onder risicogroepen.