Minder valongelukken door coördinerend platform

Array

Een nieuw op te richten platform moet de regie krijgen over het verminderen van het aantal valongelukken onder ouderen.

Dit concludeert het Kennisnetwerk Valpreventie in een actieplan dat staatssecretaris Bussemaker vandaag in ontvangst nam. Het kennisnetwerk is een samenwerkingsverband tussen ZonMw, VU Medisch Centrum en de Stichting Consument en Veiligheid.

Bussemaker onderschrijft de aanbevelingen uit het plan en vindt een coördinerend platform ‘een prima idee’.

‘Ik ben er van overtuigd dat, als we samen optrekken en valpreventie een belangrijke plaats geven binnen de zorg, we veel ouderen onnodig leed kunnen besparen’, aldus de staatssecretaris. Volgens haar zorgt dit er bovendien voor dat ouderen langer zelfstandig kunnen leven.

Eén op de drie thuiswonende 65-plussers valt tenminste één keer per jaar. En 1800 ouderen overlijden zelfs aan de gevolgen van een val. Daarom is het belangrijk dat niet alleen ouderen niet alleen in verpleeghuizen, maar ook thuis worden bereikt.

Bussemaker: ‘Wat dat betreft verwacht ik dat gemeenten en ggd-en activiteiten ontplooien. Zo kan ik me voorstellen dat de consultatiebureaus voor ouderen zich actief gaan bemoeien met valpreventie en dat ze daarvoor een beroep op het Kennisnetwerk doen.’

Recente artikelen