Immunofarmacologie van voeding: van molecuul tot gezondheidsclaim

Array

Het is opmerkelijk dat 60-70% van de huidige geneesmiddelen hun oorsprong hebben in extracten van planten/fruit en groente. Hippocrates (460-377 BC), father of medicine, had de geneeskrachtige rol van sommige voedingscomponenten al door en kwam met een veel geciteerde uitspraak: “Let food be thy medicine and medicine be thy food”. De moderne farmacologie is in staat gebleken chemische structuren te isoleren en te veranderen waardoor de componenten, lees geneesmiddelen, effectiever en veiliger worden. Gek genoeg hebben de onderzoeksvelden farmacologie/geneesmiddelenleer en medicinale voeding zich relatief los van elkaar ontwikkeld. Opmerkelijk is dat hierin iets aan het veranderen is.

De farmaceutische industrie beseft meer en meer dat de meeste ziektebeelden multifactorieel zijn. Dit geeft ruimte voor system biology waarbij medicinale voeding een essentieel onderdeel zou kunnen zijn. In zijn oratie spreekt Johan Garssen over het grensvlak tussen voeding en farma. Wat is dit grensvlak, wat kunnen we verwachten en wat zouden onderzoekers moeten doen om goed onderbouwde voedingsconcepten zoals klinische/medicinale voeding te ontwikkelen met de daarbij behorende claims?

Voorafgaande aan de oratie van prof.dr. Johan Garssen vindt een symposium plaats, getiteld 'Immunity on the Cutting Edge between Food and Pharma'. Dit symposium begint om 10.00 uur in Vredenburg Leeuwenbergh, St. Jacobsstraat 6-8, Utrecht. Na afloop zal het gezelschap zich begeven naar de Aula van het Academiegebouw voor de oratie van prof.dr. Johan Garssen.

Deelname aan het symposium is gratis, maar aanmelden is verplicht via www.SymposiumFoodPharma.nl. Voor meer informatie, zie het bijgevoegde pfd-bestand.   11-06-2008, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Prof.dr. Johan Garssen, Farmaceutische Wetenschappen Leerstoel: Immunofarmacologie van voeding Oratietekst: Uitnodiging symposium.pdf

Recente artikelen