Cursus voor bedplassers / Enuresis

Array

Meer dan 120.000 volwassen Nederlanders plassen in bed. Dat schrijft het Nederlands Droogbedcentrum, onderdeel van het Diaconessenhuis in Meppel.

De bedplassers kunnen door hun probleem in een sociaal isolement raken. Zo durven ze niet bij anderen te logeren, op vakantie te gaan of zelfs een relatie te beginnen. Het Droogbedcentrum zegt het bedplassen via behandeling goed te kunnen voorkomen.

Het Nederlands Droogbedcentrum is een landelijke organisatie voor informatie over, onderzoek naar en behandeling van bedplassen. Het Nederlands Droogbedcentrum valt onder het Incontinetiecentrum Meppel. Het Nederlands Droogbedcentrum bestaat uit:Incontinentiecentrum Meppel, Droogbedcentrum, Stichting Bedplassen Nederland en Kenniscentrum Bedplassen.

Het Incontinentiecentrum Meppel is een afdeling binnen het Diaconessenhuis Meppel, waar verschillende diensten met betrekking tot incontinentie aangeboden worden:

Via de site is nu een film te zien over het droogbed centrum te meppel. Het droogbed centrum is gespecialiseert in het behandelden van bedplassen bij kinderen en volwassenen. Het droogbed centrum en zijn expertise zijn uniek in de wereld.

Kinderen die lijden aan bedplassen, ook wel bekend als Primary Nocturnal Enuresis (PNE) [primaire enuresis nocturna], lijden aan verstoorde hersenfunctie, slaap-/waakstoornissen en blaasstoornis volgens nieuwe resultaten die eind 2007 zijn aangekondigd door de International Children’s Continence Society (ICCS) aan de vooravond van de World Children Bedwetting Day (1 december) [werelddag van kinderen met enuresis nocturna]. Deze functies kunnen echter met de juiste behandeling aanzienlijk worden verbeterd. Het is daarom zorgwekkend dat bijna de helft van de ouders het probleem negeert, in de hoop dat het vanzelf verdwijnt. 1

Over een periode van negen jaar werden in drie studies met 264 kinderen die in bed plassen uit Hong Kong vergeleken met kinderen die niet in bed plassen om verschillen te beoordelen in slaapkwaliteit, de werking van het centraal zenuwstelsel en de cognitieve prestaties. 

Bedplassen wordt van oudsher geassocieerd met diepe slaap, maar nieuw onderzoek duidt op iets anders. In de eerste studie werden slaappatronen van kinderen die in bed plassen (35 kinderen) vergeleken met kinderen die niet in bed plassen (21 kinderen met overeenstemmende leeftijd). De kinderen werden gemonitord met behulp van polysomnografie van de nachtelijke slaap en continue blaasmonitoring.

De resultaten suggereren dat kinderen die in bed plassen een mindere slaapkwaliteit hebben vergeleken met kinderen die niet in bed plassen. Diepe slaap kwam aanzienlijk minder voor (p<0,05) en lichte slaap kwam meer voor bij kinderen die in bed plassen (p<0,01). Bedplassende kinderen worden gewekt door frequente blaasactiviteiten en hebben daardoor last van een verstoorde en lichte slaap, slaapfragmentatie en slaapdeprivatie. Paradoxaal genoeg hebben zij een hoge wekdrempel, waardoor het voor hen moeilijker is wakker te worden. Bovendien was hun nachtelijke blaascapaciteit aanmerkelijk verminderd tot 44% van de verwachte capaciteit voor hun leeftijd.

Recente artikelen