Nederland stemt massaal voor een verbod op pro-ana sites

Array

Slechts vier weken is de site “stop-pro-ana.hyve.nl” online en nu al stemmen meer dan 11.000 leden voor een verbod op pro-ana sites. De beheerder van de site (Scarlet Hemkes) is trots, maar nog lang niet tevreden. “Ik moet minimaal 40.000 handtekeningen binnenhalen om naar de 2de kamer te kunnen.” 

Het NOS journaal maakte zaterdag 17 mei bekend dat ongeveer een kwart van de meisjes die in behandeling is voor anorexia de pro-ana sites actief bezoekt. Een schokkend percentage, gezien het feit dat meisjes die actief zijn op deze sites drie keer meer kans maken in het ziekenhuis terecht te komen. Onderzoekers van het SAVR melden bovendien dat 80% van de jongeren vandaag de dag niet meer normaal met eten kan omgaan.

Directeur behandelzaken van het centrum eetstoornissen Ursula, Eric van Furth, is tegen een verbod op de pro-ana sites. Hij vindt niet dat patienten gecriminaliseerd moeten worden, maar geholpen.

Scarlet Hemkes (beheerder stop-pro-ana) meldt dat zij ook niet pleit voor een gevangenisstraf of hoge geldboete voor de beheerders van de websites. “Ik ben mij wel degelijk bewust van het feit dat deze meisjes ziek zijn en in een ontkenningsfase zitten. Ik wil daarom graag mee denken over mogelijke oplossingen of alternatieven en heb daarnaast tevens op mijn website verwijzingen naar gezonde sites geplaatst. Ik vind echter wel dat de sites moeten worden verboden. Je kunt wel zeggen dat als je iets verbiedt, het underground verder gaat, maar de online apotheek is toch ook niet voor niets verboden?”

Lenette van Dongen (cabaretiere) staat achter Scarlet haar initiatief en wijdt speciaal daarom haar column in het maandblad Opzij aan dit onderwerp.

Scarlet heeft tevens deelgenomen aan het programma Lange Frans stelt kamervragen waar zij de overgrote meerderheid van de stemmen ontving. Maandag 26 mei  om 22:30 uur staat zij hiervoor live op Veronica in de finale. Mocht zij winnen, dan zal haar initiatief aan de 2de kamer worden aangeboden.

Scarlet Hemkes

Recente artikelen