Nieuw vaccin voor Meningitis

Array

Een nieuw vaccin, dat in Engeland werd ontwikkeld en nu op baby's wordt getest, zou volgens de Sunday Times een belangrijke rol kunnen spelen in de strijd tegen meningitis B, een veel voorkomende, dodelijke, variant van hersenvliesontsteking.

Meningitis, een aandoening van de memingen, de 'voering' rond de hersenen, doet zich voor in verschillende varianten. De virale vorm is relatief onschuldig en maakt de patiënt slechts enkele dagen ziek. Bacteriële meningitis daarentegen komt weliswaar minder vaak voor dan de virale vormen, maar is vele malen gevaarlijker.
Het nieuwe vaccin, dat talrijke eiwitten bevat die afkomstig zijn uit de bacteriën die de ziekte veroorzaken, leverde bij de eerste reeks proeven op 150 baby's al indrukwekkende resultaten op. De baby's kregen drie dosissen toegediend, toen ze twee, vier en zes maanden waren, gevolgd door een boosterinjectie als ze een jaar werden.

Bij de proeven werd de immuniteit die het vaccin moet bieden, getest op drie varianten van meningitis B. Daarbij bleek dat de bescherming die erdoor wordt geboden op de drie 'testperiodes' respectievelijk 89, 96 en 85 procent bedroeg. Na toediening van de booster steeg dat tot tussen de 93 en 100 procent.

Volgens Ray Borrow, hoofd van de afdeling vaccinatie-evaluatie van het Manchester Royal Infirmary "is de kans groot dat er nu één vaccin komt dat kinderen in de hele wereld kan beschermen tegen meningococcal serogroep B. Dit zou een sleutelmoment zijn in de de strijd om wereldwijd ziekten te voorkomen. We weten nu in elk geval dat het nieuwe vaccin ook varianten doodt die de antigenen van het vaccin bevatten

Recente artikelen