Over vaccinologie en ongenode gasten

0
131

Exotische infectieziekten veroorzaakt door virussen die vanuit het dier naar de mens worden overgedragen, zogenoemde zoonotische virale aandoeningen, vormen een steeds grotere bedreiging. Daarbij spelen klimaatverandering, insecten, wild, toerisme en handel een belangrijke rol. De succesvolle ontwikkeling en toepassing van (moderne) vaccins bij de bestrijding van dit soort ongenode gasten zal als een rode draad door de oratie van prof.dr. Rob Moormann lopen.

Verder zal hij zich toespitsen op het Rift Valley Fever-virus, veroorzaker van dodelijke infecties in mens en dier (tot nu toe nog vooral in Afrika). Het virus wordt als een belangrijke bedreiging gezien voor onze westerse samenleving ook vanuit het oogpunt van bioterrorisme. En… er zijn geen goede vaccins tegen.

 

09-06-2008, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Prof.dr. Rob Moormann, Diergeneeskunde Leerstoel: Vaccinologie van virale zoönosen