Beurs voor biomedisch kankeronderzoek

Array

Eind april is bekend geworden dat Dr. Marc Vooijs een ‘European Starting Grant’ heeft gekregen van de European Research Council (ERC). Dr. Vooijs werkt als biomedisch onderzoeker bij de afdeling Pathologie van het UMC Utrecht en krijgt de beurs voor zijn onderzoeksvoorstel op het gebied van eiwitsplitsende enzymen (proteasen) in kanker. Het gaat om een persoonlijke subsidie van 1,2 miljoen euro voor de periode van 5 jaar.

“Ik vind het geweldig dat ik één van de acht Nederlanders ben die een beurs heeft gekregen. Het is een primeur voor het UMC en de Universiteit van Utrecht.Het is een enorme stimulans voor mijn onderzoek. Dit biedt de mogelijkheid om iets echt nieuws te onderzoeken”, aldus dr. Vooijs.

Onderzoek
Het onderzoek van Vooijs richt zich op begrijpen hoe een bepaald eiwit de Notch Receptor (welke zich aan de oppervlakte van de cel bevindt) betrokken is bij de celcommunicatie. Hij legt uit: “Bij kanker gaat er iets mis met deze celcommunicatie, waardoor cellen ontsporen in kwaadaardige groei. Dit kan onder meer komen door genetische veranderingen in het Notch eiwit zelf.”

Recente artikelen