Vaccinatie Infectieuze Bronchitis lijkt deur open te zetten voor E.coli-infectie

Array

Infectieuze bronchitis (IB) is een virusziekte die veelvuldig en wereldwijd bij kippen voorkomt. De ziekte is met name schadelijk, zowel vanuit economische belangen als vanuit dierenwelzijn, bij vleeskuikens omdat de IB virusinfectie de gevoeligheid van de vleeskuikens voor de infectie met de E. coli bacterie sterk verhoogt. Na een IB virusinfectie ontstaat dan ook heel vaak een E. coli infectie (colibacillose). Wereldwijd worden vleeskuikens ingeënt tegen IB waarbij gebruik wordt gemaakt van afgezwakte levende IB virussen, zogenoemde IB entvirussen.

Uit het experimenteel onderzoek van Mieke Matthijs blijkt dat deze IB vaccinvirussen de gevoeligheid voor de E. coli infectie van vleeskuikens in dezelfde mate verhogen als de in het veld voorkomende kwaadaardige IB virussen. Als dit fenomeen onder praktijkomstandigheden kan worden bevestigd, betekent dit dat IB entstoffen niet alleen maar positief werken in de zin dat ze het vleeskuiken beschermen tegen het echte virus, maar als belangrijk negatief neveneffect infecties met de E. coli bacterie bevorderen.

Matthijs onderzocht ook de achterliggende mechanismen van de verhoogde gevoeligheid voor de E. coli bacterie na voorafgaande IB virusinfectie. Het bleek dat de IB virusinfectie de afweerreactie van het vleeskuiken veranderde. Mogelijk is de evolutionaire betekenis hiervan dat het IB virus op die manier haar voortbestaan bevordert.

  17-06-2008, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Mieke Matthijs, Diergeneeskunde Proefschrift: The pathogenesis of colibacillosis in broilers infected with virulent or vaccine strains of infectious bronchitis virus Promotor 1: Prof. Dr. J. A. Stegeman Copromotor 1: Dr. A. Bouma Copromotor 2: Dr. J. H. H. van Eck

Recente artikelen