Psychiater Tholen: ‘Is het lijden wel echt uitzichtloos?’

Array

nvveBij chronisch psychiatrische patinten met een doodswens is het niet zozeer moeilijk te bepalen of zij wilsbekwaam zijn, maar of hun lijden cht uitzichtloos is. Dat zegt psychiater Fons Tholen. Hij zal donderdag te gast zijn bij de premire van de documentaire Mag ik dood en het aansluitende debat. 

Tholen is hoofd patiëntenzorg in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Daarnaast is hij onder andere voorzitter van de commissie hulp bij zelfdoding van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Gericht op verbetering
In de documentaire Mag ik dood geven counselors en nabestaanden aan dat psychiaters niet open lijken te staan voor de doodswens van hun patinten. 

Dat is niet zo gek, vindt Fons Tholen. Een behandeling is gericht op verbetering. En vaak is dat ook mogelijk. Alleen is daar tijd mee gemoeid. Het hoort ook bij de rol van psychiaters dat zij zoeken naar alternatieven voor levensbeindiging. Als het nodig is, dienen we daar intensieve topzorg voor te bieden. 

Lijden kan omkeerbaar zijn
Maar Tholen benadrukt dat psychiaters niet zomaar nee moeten zeggen tegen iemand met een doodswens. Elke casus is weer anders. En het is niet altijd makkelijk in te voelen dat de ander het leven geen kans meer geeft. 

Ook kan dat lijden nog omkeerbaar zijn, zegt hij, verwijzend naar een onderzoek van tien jaar geleden. Daaruit bleek dat eenderde van de 320 mensen die een uitdrukkelijk en herhaald verzoek in hadden gediend om hulp bij zelfdoding, twee jaar later geen uitdrukkelijke doodswens meer hadden. 

Strafrechtelijke vervolging
Is het uitzichtloos lijden wl duidelijk voor psychiaters, dan schrikt een mogelijke strafrechtelijke vervolging nog af. Het is nog niet voorgekomen dat de Regionale Toetsingscommissies een melding over een psychiatrische patint heeft beoordeeld. 

Tholen: Op het meldingsformulier dat artsen na het toepassen van euthanasie moeten invullen, staat nog steeds informatie die niet strookt met de wetgeving. Daarin staat dat, als het lijden primair van psychische oorsprong is, de toetsingscommissies geen oordeel geven over een melding van hulp bij zelfdoding. Er is ondanks de wet dan nog een zeer groot risico van strafrechtelijke toetsing. 

Mag ik dood wordt op 4 juni uitgezonden om 23.20 uur op Nederland 2.
Herhaling: dinsdag 10 juni, 13.45 uur, Nederland 2.  

Bron: redactie Human.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Psychiater Tholen: ‘Is het lijden wel echt uitzichtloos?’"

  1. Fons Tholen beweert dat een psychiatrische behandeling gericht zou zijn op verbetering….
    Dit is niet correct, zo zit het commerciële psychiatrisch beleid niet in elkaar.
    Die is namelijk gericht op recessie.

    Een persoon die zich met een geestelijke problematiek meldt bij een GGZ-instantie krijgt te maken met een recessie via de volgende methoden:
    -de geestelijke problematiek wordt complexer doordat de psychiatrische gedragsdeskundige zijn cliënt laat graven in eigen psyche. De opgegraven (ir)relevante informatie wordt vervolgens niet verwerkt maar blijft hangen waardoor de cliënt langer in de psychiatrie blijft.
    -Het vermeende primaire oorzakelijke geestelijke probleem wordt groter doordat deze wél extra belicht wordt maar niet weggenomen.
    -de patiënt wordt aan de pillen gezet, met bijwerkingen zowel op lichamelijk als op geestelijk gebied.
    -de patiënt moet nadien zien af te bouwen en af te kicken.
    -de patiënt krijgt de nodige kopieermogelijkheden doordat hij in een groep wordt geplaatst met andere “probleem”gevallen.
    -en de patiënt moet tijdens en nadien leren leven met “de ziekte” waardoor er een extra last bij komt.

    Een psychiatrisch patiënt levert gemiddeld meer dan 2.000 euro per jaar op.
    Het is logisch dat Tholen deze melkkoeien niet kwijt wil.

    Er staan meer dan 3.000.000 Nederlanders in het psychiatrisch bestand, samen leveren zij een omzet op van meer dan 6.000.000.000 euro.
    Meer dan 50.000 GGZ-medewerkers leven hiervan.

    groetjes Astrid

Comments are closed.

Recente artikelen