Vaccinatie met MAGE-A3-antigen lijkt veelbelovende therapie bij longkanker

Array

Vaccineren met het MAGE-A3-antigen lijkt een veelbelovende behandeling bij de meest voorkomende vorm van longkanker. Net als chemotherapie beperkt de vaccinatie de kans op hervallen na chirurgie maar de bijwerkingen voor de patiënt zijn veel milder. Dat blijkt uit een studie onder leiding van professor Johan Vansteenkiste van de afdeling Pneumologie van K.U.Leuven/UZ Leuven.

De meest voorkomende vorm van longkanker (ongeveer 80 procent van de gevallen) is niet-kleincellig longcarcinoom. Het is een agressieve kanker met een hoge sterftegraad. Een operatie heeft alleen zin als de tumor in een vroeg stadium ontdekt wordt. Patiënten bij wie de tumor verwijderd wordt, krijgen daarna in principe chemotherapie om de kans op hervallen te verkleinen. Maar dan nog blijft er een redelijke kans op hervallen en bovendien verdraagt niet iedereen de bijwerkingen van chemotherapie na een zware longoperatie.

Vaccinatie met een antigen lijkt nu een veelbelovend alternatief voor of een veelbelovende aanvulling bij chemotherapie. De patiënten krijgen injecties die hun immuunsysteem stimuleren om specifiek de longkankercellen aan te vallen. Het is als het ware een heel gericht kogelschot, terwijl chemotherapie veeleer te vergelijken is met een hagelschot waarbij meer dan alleen de kankercellen geraakt worden.

Professor Vansteenkiste coördineerde een studie met 182 patiënten, die na hun operatie het MAGE-A3-vaccin kregen (een behandeling ontwikkeld door GSK Biologicals in Rixensart) of een placebo. Na een vervolgonderzoek van bijna vier jaar blijken zij die de vaccinatietherapie kregen minder kans op hervallen te hebben. Als ze toch hervielen, duurde het meestal langer voor dat gebeurde.

De vaccinatietherapie toonde nog een voordeel in vergelijking met chemotherapie. De bijwerkingen waren minimaal en beperkten zich meestal tot wat lichte koorts in de eerste 24 uur na de injectie, zodat patiënten zich comfortabeler voelden tijdens de behandeling.

‘Vaccinatietherapie lijkt daarom vooral veelbelovend voor lange-termijnbehandelingen, zeker bij oudere patiënten of mensen die verzwakt zijn door de zware operatie waarmee we de tumor verwijderen. De MAGE-A3-vaccinatietherapie wordt nu verder in een wereldwijde studie getest om bevestiging van onze resultaten te krijgen,’ zegt professor Vansteenkiste.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met professor Johan Vansteenkiste van de afdeling Pneumologie van K.U.Leuven/UZ Leuven.

Bron: K.U.Leuven/UZ Leuven

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen