Startschot bouw operatiecomplex

Array

Op dinsdag 10 juni a.s. verleent de heer Kirkels, Wethouder van de gemeente Weert, de officiële bouwvergunning voor het nieuwe hypermoderne operatiecentrum van het St. Jans Gasthuis.

Met de verstrekking van de cascobouwvergunning komt de realisatie van het nieuwe operatiecentrum nu echt in zicht. Het nieuwe hoogwaardige OK-complex is in Zuid-Nederland uniek in zijn soort. Het wordt kant en klaar en volledig ingericht in Weert geleverd en daar verbonden met het hoofdgebouw en de linkerzijvleugel. De verwachting is dat eind december de eerste patiënten er geopereerd kunnen worden. Tot die tijd gaan alle ingrepen in het bestaande operatiecentrum op de vijfde etage gewoon door.

Nieuwe ontwikkelingen
Het St. Jans Gasthuis had gehoopt haar nieuwe operatiecomplex al deze zomer in gebruik te kunnen nemen. Nieuwe ontwikkelingen onder andere met betrekking tot laparoscopische operaties (kijkoperaties) hebben ertoe geleid dat de voorbereidingen voor de nieuwbouw van het hypermoderne operatiecentrum in Weert enige vertraging hebben opgelopen. Ook de complexiteit van de materie (in Nederland is er maar weinig ervaring met pre-fab OK's) speelt hierin een rol. Daarnaast vergt de noodzakelijke verbouwing ten behoeve van het nieuwe Vrouw-Moeder-Kind centrum meer tijd dan voorzien. Wanneer deze renovatie afgerond is verhuist de Kinderafdeling naar haar spiksplinternieuwe onderkomen. Vervolgens wordt de huidige kinderafdeling (bouwdeel K2) gereed gemaakt voor koppeling met de nieuwe OK’s.

Uniek concept
Het bijzondere aan het nieuwe OK-centrum is dat er geen steen voor gemetseld wordt. Zodra het ziekenhuis de fundering en de staalconstructie heeft gelegd, komt het als een hoogwaardig bouwpakket in kant en klare onderdelen naar Weert. Het vernieuwende concept is ontwikkeld in Duitsland en wordt geleverd door de firma’s Cadolto en Maquet. Het ontwerp is met steun van Architecten aan de Maas uit Maastricht tot stand gekomen. Een kleine twintig units van 16 meter lang, 4,5 tot 5 meter breed en ongeveer vier meter hoog komen met speciaal, zwaar transport naar Weert. Met bouwkranen worden de operatie-units in elkaar gezet en op pijlers gehesen. De ruimte die onder het OK-centrum op de begane grond ontstaat biedt mogelijkheden om ingericht te worden als nieuwe entree en centrale hal met zorgboulevard. Hierover neemt het Weerter ziekenhuis in een later stadium een besluit.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen