SOS-arts heeft groen licht gekregen van NZa

Array

De mogelijkheid om op ieder moment van de dag en nacht een arts te bellen voor een huisbezoek is een stap dichterbij gekomen. Ziek en een arts nodig? In het weekend en ‘s nachts is er een kans dat de huisarts u telefonisch adviseert en niet langskomt. De dienst SOS-arts regelt altijd een huisbezoek, de arts staat binnen een uur op de stoep. Dit jaar nog gaat het van start.

De 24-uursdienst is een stap dichterbij gekomen nu de Nederlandse Zorgautoriteit het groene licht heeft gegeven voor het experiment. Niet iedereen kan er in het begin al gebruik van maken omdat de NZa nog geen tarief heeft vastgesteld. Dat is nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding door de zorgverzekeraars. Patiënten mogen zelf niet betalen voor de dienst, dat is in strijd met de wet.

UPDATE KLIK HIER

Initiatiefnemer en ondernemer Arnold Verhoeven heeft onlangs een overeenkomst gesloten met een bedrijf dat de financiering voor de eerste vijf jaar veilig stelt. Hij wil niet zeggen welke firma het is maar wel dat die diensten levert aan zo’n 3.500 bedrijven in Nederland, waaronder beperkte zorg. De werknemers van die bedrijven zullen dan ook als eersten gebruik kunnen maken van SOS-arts. ‘Waarschijnlijk beginnen we in de Randstad‘, zegt Verhoeven.

De initiatiefnemer noemt het een laf besluit van de zorgautoriteit om nog geen tarief vast te stellen. Volgens Verhoeven zal de door hem voorgestelde dienst leiden tot kostenbesparing. De huisartsenposten kosten 180 miljoen euro per jaar, SOS-arts komt waarschijnlijk uit op 70 miljoen euro.

De ondernemer verwacht dat zijn dienst zal leiden tot lagere zorguitgaven omdat er minder patiënten een bezoek zullen brengen aan eerstehulpposten. Bovendien is voor SOS-arts minder infrastructuur nodig. Verhoeven: ‘De huidige 300 huisartsenposten kosten zoveel omdat er ook 300 gebouwen nodig zijn, 300 medisch assistenten… Wij hebben een centrale en de artsen zijn continu onderweg.‘

Verhoeven baseert SOS-arts op SOS -medécins, de Franse organisatie waar dag en nacht een arts opgeroepen kan worden. Om het idee in Nederland te mogen toepassen, stelt de Franse organisatie de voorwaarde dat Verhoeven drie jaar lang in Nederland bij de opstart van de dienst betrokken zal zijn. Binnenkort verhuist de ondernemer, die in het Franse Cannes woont en van daaruit onder meer enkele internetbedrijven runt, naar Nederland.

Recente artikelen