Waarom laten mannen zich besnijden?

Array

Waarom laten mannen zich besnijden? Het blijft een raadsel, zeker als je weet dat rituele besnijdenis tot zware infecties of in erge gevallen tot de dood kunnen leiden. Toch nemen zoveel culturen het risico. Reden? De wedren voor het eigen sperma. Puur evolutionair gezien, is genitale verminking een goede manier om het sperma van andere mannen in te perken. Zo wordt de kans dat een andere man de eigen vrouw bevrucht, heel wat kleiner. Dat stelt antropoloog Christopher Wilson van de universiteit in New York

De 'sperm war', zo noemt Wilson zijn theorie, maakt dat mannen er steeds voor zullen zorgen dat enkel het eigen sperma wordt gebruikt om zijn eigen vrouw te bevruchten. Genitale verminking is enkel een manier om die sperma-oorlog te winnen.

Er bestaan heel wat varianten van genitale verminking. In sommige culturen is het wel heel duidelijk dat het sperma sterk aan banden wordt gelegd. Sowieso vertraagt het wegnemen van de voorhuid de ejaculatie en daardoor ook de zwangerschap.

Wilson testte zijn stelling uit. Als zijn theorie klopt, zouden er meer besneden mannen moeten rondlopen in gemeenschappen waar polygamie is toegestaan. Vooral in die culturen waar de man niet steeds met al zijn vrouwen onder één dak leeft. En zo is het. 48 % van de polygamisten zijn besneden. In culturen waar de vrouw elders vertoeft, stijgt dat aantal tot 63 %. Slechts 14 % van de monogamen ondergaan een genitale verminking.

Bron: HLN

Recente artikelen