Sterke daling alcoholgebruik bij 12-14 jarigen

Array

Het percentage jongeren van 12-14 jaar dat alcohol gebruikt neemt sterk af. De grote (media) aandacht voor alcoholgebruik door jongeren en de preventieve activiteiten van de laatste jaren, lijken effect te hebben. Het niveau van alcoholgebruik in deze jongste groep is gedaald richting het niveau van 10 jaar geleden. Er is geen afname in het alcoholgebruik door jongeren van 15 jaar en ouder. Als jongeren drinken, drinken ze nog steeds te vaak en te veel. Dat geldt ook voor de 12-14 jarigen. Roken en cannabisgebruik neemt steeds verder af. Harddrugs komen weinig voor onder scholieren. Dit zijn enkele uitkomsten van het rapport Jeugd en Riskant gedrag 2007. Kerngegevens uit het Peilstationsonderzoek Scholieren, dat om de vier jaar verschijnt.

Ruim tienduizend leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en uit alle leerjaren van het voorgezet onderwijs (VMBO, HAVO en VWO) vulden in de klas een vragenlijst in over roken, drinken, drugsgebruik en gokken.

Alcoholgebruik
Het meest opvallende verschil met het Peilstationsonderzoek Scholieren uit 2003 is de daling in alcoholgebruik in de groep van 12 tot 14 jaar. Onrust over de alarmerende stijging van alcoholgebruik bij jonge kinderen en meer kennis over de hersenschade die alcohol kan veroorzaken, heeft ertoe geleid dat sinds 2003 op verschillende fronten preventieve activiteiten zijn ondernomen. Deze hebben zich vooral gericht op ouders en de sleutelrol die zij spelen in het alcoholgebruik van hun opgroeiende kind. Ook veel scholen en gemeenten hebben activiteiten ontwikkeld op dit gebied. Het lijkt dat deze acties voor de 12 tot 14 jarigen resultaat hebben opgeleverd. Niettemin is het alcoholgebruik in deze groep nog steeds te hoog. Toch is optimisme op zijn plaats over de mogelijkheden om alcoholgebruik bij jonge kinderen terug te dringen.

Bij jongeren vanaf 15 jaar zijn geen verschillen met voorafgaande jaren. Het niveau van alcoholconsumptie bij deze leeftijdsgroep blijft onrustbarend hoog. Deze bevindingen geven aan dat het van groot belang is om de activiteiten gericht op alcoholreductie bij jongeren te handhaven, en de aanpak voor de wat oudere leeftijdsgroepen aan te scherpen.

In alle leeftijdsgroepen drinken net zoveel jongens als meisjes. Meisjes werden in 2007 even vaak dronken als jongens. Vanaf 15 jaar drinken jongens wel frequenter en intensiever dan meisjes. Scholieren uit de lage opleidingsniveaus drinken vaker en meer glazen per keer dan scholieren van hogere niveaus. Scholieren van Marokkaanse en Turkse afkomst drinken minder dan autochtone scholieren.

Het Peilstationsonderzoek Scholieren werd in het najaar van 2007 gehouden en is uitgevoerd in samenwerking met regionale GGD-en. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS. 
 

Bron: Trimbos Instituut

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen