Dietist.nl maakt de diëtist voor iedereen toegankelijk

Array

Met dietist.nl wil oprichtster Leonie Donkers (bekend van "De Smaakpolitie" en de website dieetfabels.nl) als diëtist een brede doelgroep gaan bereiken. "Ik krijg steeds meer signalen van mensen die terugkomen van de populaire dieetboekjes en mode-diëten. In korte tijd lijken mensen een goed resultaat te behalen maar veel mensen vallen weer terug omdat het voedingspatroon simpelweg niet is vol te houden. Ook Sonja biedt vaak geen oplossing voor de lange termijn. Door het strenge dieet raakt de stofwisseling verstoord met als gevolg het welbekende jojo-effect. Mensen worden na iedere lijnpoging zwaarder en afvallen wordt steeds moeilijker." aldus diëtiste Leonie.

Wat veel mensen niet weten is dat mensen die zich voedingsdeskundige, voedingsconsulente of gewichtsconsulente noemen vaak niet meer dan een (avond)cursus op het gebied van afvallen hebben gevolgd. Diëtist is echter een beschermde titel wat inhoudt dat iemand zich pas diëtist mag noemen na het succesvol afronden van een vierjarige HBO opleiding waarin de gehele wetenschap van het menselijk lichaam in combinatie met voeding en afvallen aan bod komt (dieetleer, scheikunde, anatomie, psychologie etc.) en tevens alle ziektebeelden die hieraan gerelateerd zijn zoals bijvoorbeeld diabetes. Overgewicht is vaak niet een simpele optelsom van wat minder eten en meer bewegen maar vereist een goede kijk op de mens erachter en op het leef- en voedingspatroon.

De diëtist is voor veel mensen echter nog steeds geen voor de hand liggende keuze. Door vaak een nog wat stoffig en streng imago en daarnaast verwarrende begrippen als voedingsdeskundige en gewichtsconsulente, grijpen nog veel mensen naar de dieetboekjes en komt men vaak pas bij de diëtist terecht als het grootste kwaad al is geschied. Door de vele (crash)diëten is de stofwisseling dan namelijk al vaak ernstig verstoord en wordt afvallen heel moeilijk. Tijd dus om daar eens verandering in te brengen volgens Leonie en mensen eerder in contact te brengen met een diëtiste.

Met de nieuwe website www.dietist.nl wil diëtiste Leonie zowel mensen online als in haar praktijk gaan helpen. Door een aantrekkelijk design en betaalbare dienstverlening wil ze mensen in contact brengen met de diëtist van nu. "Onderzoek heeft aangetoond dat een behandeling via internet net zo succesvol kan zijn als behandeling via direct contact. Ik denk dat juist het anonieme karakter van online behandeling mensen kan helpen bepaalde drempels te overwinnen. Schaamte, moeite met het bespreken van bepaalde zaken en het feit dat mensen het moeilijk vinden anderen (lees: de diëtist) teleur te stellen kunnen ervoor zorgen dat de behandeling niet optimaal verloopt. Online ben je anoniem en ben je makkelijker eerlijk over het verloop. Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk om een kwalitatief goede behandeling aan te bieden. Dit doen we door mensen een zeer uitgebreide vragenlijst voor te leggen, te werken met een voedingsdagboek en op vaste momenten een evaluatie voor te leggen. Deze informatie wordt uitsluitend door een diëtist beoordeeld en deze stelt een persoonlijk advies op. Daarnaast kan men kiezen voor een behandeling door middel van innovatieve weekmenu's die zo kunnen worden ingevoerd in het dagelijks leven en een makkelijke start garanderen. Dit alles wordt ondersteund met een variatielijst, een bewegingsadvies en mensen kunnen onbeperkt vragen stellen via email. Naast dat je op deze manier zelf veel leert over voeding, heb je als het ware je privé diëtist altijd bij de hand. Mensen kunnen al vanaf 15 euro per maand bij ons terecht voor online advies."

Natuurlijk is online advies niet voor iedereen geschikt. Met name bij voedingsgerelateerde ziektebeelden of mensen die juist wel behoefte hebben aan persoonlijk begeleiding raden wij mensen aan naar onze praktijk te komen. Wij hebben onze eerste twee vestigingen geopend in Nijmegen en Wijchen en zijn op dit moment druk bezig meer vestigingen te openen. Voordeel van behandeling in onze praktijk is dat als er sprake is van overgewicht of een ander voedingsgerelateerd ziektebeeld, uw zorgverzekeraar meestal de behandeling vergoedt. U dient dan wel een verwijzing van uw huisarts te hebben. Voordat u langs komt is het daarom verstandig eerst via onze website een verwijsbrief te downloaden en hiermee naar uw huisarts te gaan.

Geïnteresseerd of wilt u meer informatie? Neemt u dan een kijkje op www.dietist.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen