Patiënten, artsen en instellingen in gesprek over gedrag in de spreekkamer

Array

Patiënten, artsen en zorginstellingen praten in zes regionale bijeenkomsten met elkaar over verhoudingen in de spreekkamer. Op donderdag 19 juni heeft er een debat plaatsgevonden bij Vision Clinics in Delft en vrijdag 27 juni vindt er een gesprek plaats bij PsyQ aan de Lijnbaan in Den Haag. Deze debatten worden georganiseerd door Casemanagement Groep in opdracht van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg.

In deze discussie zal gesproken worden over meer eigen verantwoordelijkheid voor patiënten. Zowel om patiënten (meer) bewust te maken van hun verantwoordelijkheden als om zorgverleners te motiveren hun service, klantgerichtheid en vaardigheden te verbeteren. Maar vooral om de grenzen aan de (afdwingbaarheid van) eigen verantwoordelijkheid voor patiënten vast te stellen, alsmede de grenzen aan de dienstverlening door zorgverleners.

Met het signalement ‘Goed patiëntschap’, dat 12 februari jongstleden werd gepresenteerd, vraagt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) aandacht voor de veranderende positie van de patiënt. Maatschappelijke ontwikkelingen, zorginhoudelijke ontwikkelingen en wijzigingen in het zorgstelsel leggen steeds meer verantwoordelijkheden bij de patiënt. Nieuwe tijden vragen om ‘Goed patiëntschap’.

Eerder al had de RVZ in het advies ‘Vertrouwen in de arts’ de veldpartijen (hulpverleners, patiënten, instellingen en verzekeraars) opgeroepen om gezamenlijk afspraken te maken over richtlijnen en zorgstandaarden, maar ook over de invloed van andere partijen op de beroepsuitoefening van artsen.

Beide publicaties vormen dan ook de basis voor een debatreeks die de RVZ samen met patiëntenorganisaties en artsenvereniging op dit moment organiseert over de veranderende rollen en verantwoordelijkheden van artsen en patiënten in de spreekkamer. De RVZ wil een brede discussie aanwakkeren tussen hulpverleners, patiënten, en andere veldpartijen. Zij moeten immers invulling geven aan de nieuwe verantwoordelijkheden. Hiermee wordt ook gehoor gegeven aan de vraag van de minister om prioriteit te geven aan de interactie met het veld.

De uitkomsten van de regionale bijeenkomsten zullen als input dienen voor het debat op landelijk niveau.

Recente artikelen