Cijfers helpen, echt waar

Array

Uiteindelijk hebben 806 mensen de VSN-enquête over de buitengewone uitgaven ingevuld. In enkele dagen hebben we enorm veel cijfermateriaal binnen gekregen. Dat heeft een schat aan informatie opgeleverd. De VSN bedankt iedereen die meegewerkt heeft aan dit onderzoekje. En het mooiste is: alle inspanningen lijken resultaat op te leveren.
NOS-radio en NOS TV besteden morgen aandacht aan het onderwerp.

Inmiddels begint in Den Haag het inzicht te groeien dat het plan om de aftrek van buitengewone uitgaven te vervangen door toeslagen erg negatief uitpakt voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Voorlopig is het nog niet duidelijk welke kant het op gaat, maar er vindt zeer druk politiek overleg plaats.

De cijfers zijn gebruikt om twee zaken duidelijk te maken:
1. Het is niet mogelijk om op basis van medicijngebruik, AWBZ-indicatie en indicatie voor fysiotherapie in centrale registraties mensen terug te vinden die veel kosten maken in verband met ziekte en handicap.

2. Mensen met een spierziekte en dus ook mensen met een vergelijkbare aandoening maken hoge kosten in verband met hun ziekte en beperking.

In het PDF-document kunt u de resultaten lezen. In de samenvatting wordt gesproken over Vektis. Dit is het onderzoeksbureau dat in opdracht van het ministerie van SZW heeft gekeken of een goede afbakening van de groep mensen met een handicap of een chronische ziekte op basis van bepaalde gegevens mogelijk is. Uit de internetenquëte blijkt dat dit niet lukt.

Recente artikelen