Zorgtafel zwerfjongeren van start in Arnhem

Array

In Arnhem is de Zorgtafel voor zwerfjongeren van start gegaan. Dit project is door de gemeente in het leven geroepen om de zorg voor zwerfjongeren beter te coördineren, door middel van een persoongerichte aanpak.

Zwerfjongeren hebben veel en complexe problemen. Daardoor hebben zij vaak met een veelvoud aan hulpverleners te maken. Soms vallen ze tussen het wal en schip als instanties zich niet verantwoordelijk voelen of langs elkaar heen werken.

Spectrum CMO Gelderland heeft de gemeente ondersteund bij de ontwikkeling van een sluitende zorgketen voor zwerfjongeren. Ter voorbereiding heeft Spectrum het aanbod, de bestaande samenwerking en mogelijke knelpunten en verbeteringen geïnventariseerd.

Volgens de auteur Marga Wijsmuller kan er veel aan de samenwerking en afstemming worden verbeterd. ‘Ook de praktische problemen van zwerfjongeren zijn een knelpunt. Hulp kan bijvoorbeeld pas goed worden opgestart als huisvesting en financiën weer op orde zijn. Daarnaast liep de melding en registratie niet goed.'
Na de inventarisatie is met de partners een verbeterplan ontwikkeld waarvan de zorgtafel een belangrijk onderdeel is.

Via de zorgtafel wordt de hulpverlening beter afgestemd. De deskundigheid van alle instellingen wordt elke twee weken bij elkaar gebracht aan één tafel. De ingebrachte casus of het signaal van de zwerfjongere wordt besproken en vervolgens wordt een gezamenlijk plan van aanpak geformuleerd, waarbij duidelijk wordt afgesproken wie wat gaat doen.

De coördinatie van de zorgtafel is in handen van Hulpverlening Midden Gelderland (HGM). De deelnemende partners zijn: Jonahuis, Lindenhout, Iriszorg, Pactum. Leger des Heils en MEE. Eventueel worden andere ketenpartners uitgenodigd deel te nemen.

Recente artikelen