Doorbraak: behandeling bijwerking hiv-medicatie wordt vergoed

Array

Het College Voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft besloten dat behandeling met vulmiddelen aan het gezicht onder omstandigheden vergoed gaat worden via het basispakket. Dit staat in het definitieve pakketadvies 2008. Vulmiddelen kunnen ernstig vetverlies in het gezicht maskeren. Vetverlies, oftewel lipoatrofie, is een bijwerking van bepaalde hiv-remmers. Het betreft hier de vulmiddelen New Fill en Artecoll/Artefill. De beslissing is tot stand gekomen dankzij jarenlange lobby van onder andere de Hiv Vereniging Nederland, het Aids Fonds en de Nederlandse Vereniging van Aidsbehandelaren.

Voorwaarden voor vergoeding
– De behandeling komt alleen voor vergoeding in aanmerking als de spieren in het gezicht duidelijk zichtbaar zijn. De meeste mensen met minder ernstige lipoatrofie zullen zich ook verminkt voelen. Maar volgens CVZ is zulke lipoatrofie in de Nederlandse regelgeving en jurisprudentie geen verminking.
– De verzekeraar moet vooraf toestemming geven. Bij het krijgen van toestemming is een individuele beoordeling nodig.
– De behandeling moet bij voorkeur verricht worden door een arts met een specialisatie in plastische en/of reconstructieve chirurgie. Verzekeraars kunnen als aanvullende voorwaarde stellen dat de behandeling door zon specialist wordt verricht.
– Het behandelen van andere plaatsen dan het gezicht is uitdrukkelijk van vergoeding uitgesloten.
– De plek moet voor anderen goed zichtbaar zijn. Dat is meestal niet het geval bij armen, benen en billen. Dit zijn de andere plaatsen waar lipoatrofie voor kan komen.

Jarenlange lobby
Het besluit van CVZ is een stap vooruit. Tot op heden werden vulmiddelen nog niet stelselmatig vergoed. Eind 2005 hebben de Hiv Vereniging Nederland, het Aids Fonds en de Nederlandse Vereniging van Aidsbehandelaren het CVZ verzocht om de middelen te beoordelen en op te laten nemen in het basispakket. CVZ adviseert over wat in het basispakket thuishoort en wat niet. Dit jaar is CVZ met een reactie op het verzoek gekomen.

Recente artikelen