Lichtgevende stamcellen helpen onderzoek naar herstel hersenschade vooruit

Array

Dat volwassen hersenen wel degelijk nieuwe hersencellen kunnen aanmaken, is al langer geweten. De nieuwe hersencellen worden aangemaakt door stamcellen die zich in bepaalde hersengebieden bevinden. Bij hersenschade kunnen deze zich terug vermenigvuldigen, waarna ze migreren naar het getroffen gebied. Hersenschade kan daardoor gedeeltelijk hersteld worden, maar momenteel is dit herstel meestal ontoereikend voor de patiënt.

Het onderzoek naar de productie en migratie van nieuwe hersencellen is daarom zeer belangrijk. Onderzoekers baseerden zich tot voor kort op de microscopische analyse van muizenhersenen. Die methode heeft twee belangrijke nadelen. Om te beginnen is ze zeer arbeidsintensief en bovendien is het onmogelijk om de evolutie bij een eenzelfde proefdier in de tijd te volgen.

Wetenschappers van de afdeling Moleculaire Geneeskunde van de K.U.Leuven hebben dat onderzoek nu een nieuw elan gegeven. Ze slaagden erin de stamcellen van levende muizen lichtgevend te maken, zodat de migratie ervan met een camera nauwkeurig in beeld kan worden gebracht. De onderzoekers maakten daarvoor gebruik van een eiwit dat ook bij vuurvliegen wordt teruggevonden.

De nieuwe techniek kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van hersenberoertes en neuro-degeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Voortaan wordt het immers makkelijker om de gevolgen van potentiële geneesmiddelen na te gaan. De lichtgevende stamcellen maken het mogelijk om de aanmaak van hersencellen en de migratie ervan beter in kaart te brengen. Nieuwe geneesmiddelen kunnen de productie van hersencellen bevorderen en de migratie naar het getroffen hersengebied beter kanaliseren. Gevolg: een meer doorgedreven en gerichte aanpak van hersenschade.

Talrijke Belgen lopen min of meer ernstige hersenschade op. In 2005 werd het aantal Alzheimerpatiënten geschat op 85.000. Tegen 2010 zal dat aantal verder oplopen tot 150.000. Ons land telt ongeveer 35.000 Parkinsonpatiënten. Dagelijks krijgen 52 mensen een beroerte.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het toonaangevende tijdschrift Stem Cells. Dit interdisciplinair onderzoek werd uitgevoerd door Veerle Reumers en collegae onder supervisie van Professor Veerle Baekelandt in samenwerking met het recent opgericht beeldvormingsplatform (MoSAIC) en het Leuvense Stamcelinstituut.

Voor meer info, contacteer Prof. Dr. Veerle Baekelandt.

Bron: K.U. Leuven 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen