Alcohol- en cannabisgebruik onder jongeren vergroot kans op probleemgedrag

Array

Het gebruik van genotmiddelen is een van de belangrijkste vormen van risicogedrag onder adolescenten. Dat blijkt uit onderzoek van Karin Monshouwer.

 

In de periode 1992-2003 zijn meer jonge adolescenten (12-14 jaar) gaan drinken. Nadat jongeren een eerste glas alcohol drinken, volgt de stap naar wat zwaardere vormen van gebruik al snel. Na ruim anderhalf jaar is een groot deel daarvan voor het eerst dronken. Het blijft ook vaak niet beperkt tot één genotmiddel. Bijna een kwart van alle twaalf- tot zestienjarigen gebruikt twee of meer genotmiddelen. Het cannabisgebruik nam vooral tot 1996 toe en de startleeftijd van cannabisgebruik is in deze periode gedaald.

Monshouwer vond een verband tussen het gebruik van alcohol en cannabis, en naar buiten gericht probleemgedrag, zoals agressie en criminaliteit. Met naar binnen gerichte problemen, zoals angst en depressie, heeft het gebruik nauwelijks een verband.

Om het gebruik van alcohol onder jongeren terug te brengen zouden vooral maatregelen genomen moeten worden die de beschikbaarheid van alcohol voor deze groep beperken. Eventuele aanpassingen in het cannabisbeleid dienen nauwgezet gevolgd te worden. Uit wetenschappelijke literatuur blijkt namelijk dat de effecten hiervan op het cannabisgebruik nauwelijks te voorspellen zijn.

  27-08-2008, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Karin Monshouwer, Sociale Wetenschappen Proefschrift: Welcome to the house of fun, Epidemiological findings on alcohol and cannabis use among Dutch adolescents Promotor 1: Prof. dr. W.A.M. Vollebergh Promotor 2: Prof. dr. J. van Os Copromotor 1: Dr. Ir. R. de Graaf

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen