Pijnmanagement van ernstige pijn bij geopereerde patiënten onder de maat

Array

im een kwart van de ziekenhuizen heeft geen idee hoeveel patienten pijn hebben, of controleert te weinig patienten om tot een goed inzicht te komen.Dat blijkt uit een analyse van gegevens die het AD gebruikt voor haar AD Ziekenhuis Top 100. Ziekenhuizen moeten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg systematisch bijhouden hoeveel patienten ernstige pijn lijden na een operatie. Liefst 28 klinieken doen dat niet of onvoldoende.

Bij de heel grote ingrepen gaat het meestal wel goed. Ernstige pijn wordt vooral onderschat bij de grote bulk patienten die kleinere ingrepen ondergaan. Het moet mogelijk zijn op maximaal 10 procent patienten met ernstige pijn uit te komen. Postoperatieve pijn is nu eenmaal nooit helemaal uit te bannen.

Hoe alle ziekenhuizen de pijnmetingen doen, is hier te vinden: www.ad.nl/ziekenhuistop100/pijnbestrijding

Het St. Anna ziekenhuis uit Geldrop komt als beste uit de bus.

Pijnmeting

Als pijn niet mag of hoort, als pijn onvoldoende wordt bestreden dan geeft dit veel onnodige angst en zorgen. De patient komt als gevolg van pijn en angst vooral ‘s nachts, omdat er dan weinig afleiding is, te weinig aan zijn rust toe. Een slechte nachtrust en weinig slaap werkt nadelig op genezing en herstel. Het feit dat pijn aangeven kan en mag worden heeft voor de patient een geruststellende invloed. Goede zorg voor de pijnproblematiek geeft angstreductie en alleen daardoor treedt reeds pijndemping op.

Het regelmatig laten scoren van de pijn op een visueel – analoge schaal geeft een indruk van de intensiteit van de pijn, maar ook van het over het algemeen wisselende karakter van de pijn.

1      2     3     4      5     6      7      8    9

Geen Pijn I—–I—–I—–I—–I—–I—–I—–I—–I—–I Extreme Pijn

Geef aan hoe uw pijn het laatste uur was, waarbij 1 staat voor pijnvrij, 5 voor een gemiddeld pijnniveau en 9 voor extreme pijn.

Op dezelfde wijze kan naar spanning en vermoeidheid geïnformeerd worden.

Bij de pijnanamnese richt men zich op de locatie, de intensiteit en de aard van de pijn. Hierbij kan vervolgens gebruik gemaakt worden van een activiteiten dagboek.

TijdActiviteitMedicatieSpanning 0-10Pijn 0-10
7.00
7.30
8.00
8.30
9.00
9.30
10.00
10.30
11.00
11.30
12.00
12.30
13.00
13.30
14.00
14.30
15.00
15.30
16.00

enz.

Op deze wijze kan geconstateerd worden of de pijn wisselt in intensiteit en welke factoren de pijn beïnvloeden Hierbij kan men denken aan vermoeidheid, angst, sociale factoren en dergelijke. Vervolgens kan men in de behandeling rekening houden met deze verschillende factoren.

Andere meet instrumenten zijn de Pijn-Cognitie Lijst (P.C.L.) en de Multidimensionele Pijnvragenlijst. Deze testen kunnen een onderdeel zijn van een korte testbatterij, waardoor een goed beeld wordt verkregen van de wijze waarop de patient de pijn beleeft en welke impact de pijn heeft op de verschillende levensgebieden. Mede opgrond van de testgegevens kan het behandelplan ten aanzien van pijn worden vastgesteld.

Pijnbestrijding in het St. Annaziekenhuis Geldrop-Patientenfolders

Gordelroos
Pijnbestrijding bij Gordelroos

Ketensin-behandeling
Behandeling met Ketensin bij CRPS

Pijn behandeling na een operatie
Pijn behandeling na een operatie

Pijnwijzer
Wat is pijn? Hoe kan pijn worden tegengegaan?

Proefbehandeling
Proefbehandeling bij pijn

Trigeminus Neuralgie
Behandeling van Trigeminus Neuralgie

Warmtebehandeling
Warmtebehandeling bij pijn

Warmtebehandeling1107.pdf (36 kb)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen