Biotechbedrijf Fugeia ontwikkelt gezondheidsbevorderend extract voor voedingsindustrie

Array

Gezonder en smaakvoller voedsel. Dat zijn de twee belangrijkste doelstellingen van Fugeia, de eerste gezamenlijke spin-off van de K.U.Leuven en de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven. De biotechonderneming heeft een methode ontwikkeld om vezels uit tarwezemelen te onttrekken. Het resultaat van die extractie is een poeder, waarin alle voordelen van zemelen zitten. Zemelen hebben een gunstig effect op onze gezondheid. Ze bevatten voedingsvezels die een gezonde darmflora garanderen en bovendien zijn ze rijk aan anti-oxidanten, stoffen die de veroudering van ons lichaam tegengaan. Het Fugeia-extract is makkelijk oplosbaar, zodat het aan allerlei voedingsproducten kan toegevoegd worden. Yoghurt, ijs, koekjes en ontbijtgranen kunnen zo dus eenvoudig verrijkt worden met alle voordelen van zemelen.Fugeia heeft nog twee andere producten op het programma staan. Het biotechbedrijf werkt aan een methode om de vezelconcentratie in brood op te drijven. Verder onderzoekt het de mogelijkheid om de smaak van caloriearm bier te versterken.

Fugeia richt zich op grote multinationals uit de voedingsindustrie. De biotechonderneming kwam tot stand na een intensieve samenwerking tussen de K.U.Leuven en de Katholieke Hogeschool Sint Lieven uit Gent. Die laatste instelling leverde via het Laboratorium enzym-, fermentatie en brouwerijtechnologie onder leiding van dokter Guio Aerts een belangrijke bijdrage aan de spin-off. Fugeia werd opgericht door de Leuvense professoren Jan Delcour en Willem Broekaert, die tevens CEO wordt van het bedrijf. Het hoofdkantoor van het biotechbedrijf bevindt zich in het Wetenschapspark Arenberg in Heverlee.

Fugeia haalde in totaal 4,5 miljoen euro op, verspreid over twee kapitaalrondes. De grootste aandeelhouders zijn Tate & Lyle Ventures, de durfkapitaalpoot van de gelijknamige Britse voedingsstoffengroep Tate & Lyle, en het Agri Investment Fund van MRBB, de financiele holding van de Boerenbond. Daarnaast trad ook het Gemma Frisius Fonds K.U.Leuven toe. In een tweede kapitaalsronde werd er bijkomend 1 miljoen euro opgehaald. Het extra kapitaal komt van Fortis Private Equity Arkimedes en KBC Arkiv. De bijkomende fondsen laten Fugeia toe om sterker te groeien en een groter aantal producten op de markt te brengen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen