Huisarts voorwaardelijk geschorst door tuchtcollege

Array

Het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle heeft een huisarts uit Elspeet een voorwaardelijke schorsing van drie maanden met een proeftijd van twee jaar opgelegd nadat hij een patient met borstkanker behandelde voor osteoporose met het hormoonpreparaat Depo-Provera. Dit zou een verhoogde kans op recidive van de tumor kunnen geven. Het tuchtcollege noemt het handelen van de huisarts ‘ernstig verwijtbaar’.
Dat is donderdag bekendgemaakt. De schorsing is voorwaardelijk zolang de huisarts de komende twee jaar geen nieuwe maatregel van het college krijgt opgelegd. Het tuchtcollege vindt dat de huisarts „ernstig verwijtbaar” heeft gehandeld door de vrouw een hormoonpreparaat tegen botontkalking te injecteren. Dit terwijl het hem bekend was dat het toedienen van hormonen een verhoogde kans op terugkeer van een tumor kan geven.

De vrouw was bij haar huisarts gekomen uit angst voor osteoporose na
haar borstoperatie. Volgens de arts drong zij zelf aan op de injectie
met de zogenaamde ‘prikpil’, maar tijdens de tuchtzaak ontkende zij
dat. Het tuchtcollege vindt dit ook niet relevant; de huisarts had
zonder het stellen van een eigen diagnose nooit tot het injecteren van
hormonen mogen overgaan. Hij wist dat het middel niet voor de
behandeling van osteoporose was bedoeld. Verder deed hij geen navraag
bij de behandelend internist wat wel op zijn weg had gelegen. Tot slot
kreeg de vrouw niet te horen welk middel er werd geïnjecteerd.

Pas na toediening van het middel informeerde de huisarts bij de
internist van de vrouw en kreeg hij te horen dat Depo-Provera in het
verleden wel werd voorgeschreven als therapie bij borstkanker. Het
middel lijkt geen werking te hebben bij osteoporose, maar kan ook geen
kwaad.

Verder wordt het de huisarts kwalijk genomen dat hij de behandelovereenkomst met de vrouw heeft opgezegd, nadat zij hem van een leugen had beticht. Volgens een richtlijn van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) is een eenmalige onheuse uitlating door een patient niet voldoende voor het beeindigen van de overeenkomst.

De patiente had over beide feiten een klacht bij het tuchtcollege ingediend. Tot zijn verdediging had de huisarts aangevoerd dat de vrouw zelf om de injectie met het hormoonpreparaat -de zogenaamde prikpil- had gevraagd. Ook als dit zo is, had hij daar niet toe mogen overgaan, zo vindt het tuchtcollege. De huisarts heeft zelf geen diagnose gesteld. Bovendien werd de vrouw van tevoren niet geïnformeerd over het feit dat hij een injectie zou geven met een hormoonpreparaat.

Het tuchtcollege is het ook met de vrouw eens dat de huisarts de behandelovereenkomst niet had mogen opzeggen toen zij in emotionele toestand verhaal wilde halen en hem van een leugen betichtte. Volgens de richtlijn van de KNMG is een eenmalige onheuse uitlating van een patient niet voldoende voor het beeindigen van de behandelovereenkomst.

De maatregel van voorwaardelijke schorsing is mede opgelegd vanwege een eerdere berisping in 2001. Ook toen kreeg de huisarts een voorwaardelijke schorsing voor drie maanden. Er is nu weer met een voorwaardelijke maatregel volstaan, omdat de huisarts zijn spijt heeft betuigd en vooral ook het besef heeft dat hij de vrouw niet zo had mogen behandelen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen