Robot met biologisch brein biologisch voor Alzheimer en Parkinson onderzoek

Array

Onderzoekers van de Britse University of Reading hebben een robot ontwikkeld die bestuurd wordt door een biologisch brein. Het biologisch brein moet meer inzicht verschaffen in het ontstaan van ziektes zoals Alzheimer en Parkinson.

Al vele jaren werken onderzoekers aan computers en robots die na kunnen denken als een mens. Het is echter nog nooit gelukt om een kunstmatig brein te ontwikkelen dat dit kan. Een onderzoeksteam van de University of Reading heeft het daarom compleet anders aangepakt: zij hebben een robot een biologisch brein gegeven, dat zij hebben gekweekt uit in het lab gecultiveerde neuronen (hersencellen).

Toch gaat het de onderzoekers helemaal niet om een robot die net als een mens denkt. De robot met het biologische brein is ontworpen om meer inzicht te verschaffen in de werking van het biologische brein: hoe wordt informatie opgeslagen? Met de kennis die wordt opgedaan van dit model hopen de wetenschappers het ontstaan van bepaalde aandoeningen zoals de ziektes van Alzheimer en Parkinson, beroertes en hersenletsel beter te begrijpen.

Het biologische brein van de robot op wielen bestaat uit gecultiveerde neuronen die geplaatst worden op een multi electrode array (MEA). Dit is een schijf met circa 60 elektrodes. Deze elektrodes pikken de elektrische impulsen op die de neuronen afgeven en drijven hiermee de bewegingen van de robot aan. Het is de bedoeling dat de robot de mogelijkheid ontwikkelt om objecten te ontwijken.

Met de bouw van deze robot met een biologisch brein hebben de onderzoekers een hybrot ontwikkeld. Een biologisch brein moet meer inzicht verschaffen in het ontstaan van ziektes zoals Alzheimer en Parkinson is een robot die wordt bestuurd door een computer die zowel elektronische als biologische onderdelen bevat.


Bron: University of Reading & Technischweekblad.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen