We worden ouder en blijven langer zelfstandig

Array

Hoewel steeds meer mensen een hogere leeftijd bereiken dankzij de medische vooruitgang, stijgt het aantal hulpbehoevende mensen niet. Dat berichten onderzoekers in de ‘Proceedings’ van de Amerikaanse Nationale academie voor Wetenschappen (PNAS).Ze ontkrachten daarmee de vrees dat betere medische zorg wel de levensduur verlengt, maar dat veel van deze ‘superouderen’ niet meer voor zichzelf kunnen zorgen en dat de maatschappij hierdoor op hoge kosten wordt gejaagd.

Onderzoek

James Vaupel van het Max-Planck-Instituut voor demografisch onderzoek in Rostock en zijn partners in de VS en Denemarken hebben in 1998 alle Denen die in 1905 zijn geboren, gevraagd om deel te nemen aan hun onderzoek. Daarin werd met behulp van tests en vragenlijsten onderzocht hoe zelfstandig en fit de ondertussen 92-jarigen waren. Van de 3.600 nog levende Denen namen er 2.262 aan het onderzoek deel. In 2000, 2003 en 2005, het jaar waarin de deelnemende Denen op hun 100ste verjaardag afstevenden, werd het onderzoek herhaald.

Resultaten

In het laatste jaar van het onderzoek namen nog slechts 166 mensen deel aan de bevraging. De rest was overleden of nam wegens ziekte of andere redenen niet meer deel. Uit de evaluatie van de gegevens bleek dat het aandeel van diegenen die een grotendeels zelfstandig leven leidden en een goede gezondheid hadden tijdens de jaren dat het onderzoek liep, zo goed als gelijk bleef. Het ging om zo’n 30 tot 40 procent. De zieke en hulpbehoevende mensen waren ondertussen gestorven.

Hulpbehoevenden

Voor sommigen stijgt met de ouderdom het risico om ziek of gebrekkig te worden, berichten de wetenschappers. Meer hulpbehoevenden zijn er in de groep van ‘superouderen’ echter niet. Door de medische vooruitgang is het mogelijk om een hoge leeftijd te bereiken en een relatief goede gezondheid te behouden. De maatschappij hoeft daarom ook geen sterk stijgende kosten en immense personeelskosten voor de verzorging van extreem oude mensen te vrezen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen