SP:Thuiszorgorganisaties die salarisplafond negeren moeten vergunning verliezen

Array

Als een thuiszorgorganisatie bestuurders meer betaalt dan het ministersalaris, moet hun vergunning worden ingetrokken om AWBZ-zorg te verlenen. Dat stelt de SP nu blijkt dat bij 66 onderzochte thuiszorgorganisaties 64 bestuurders het afgelopen jaar meer verdienden dan de premier. Het voorstel van het kabinet is dat er een ‘code’ moet komen. SP-fractieleider Agnes Kant: “Dat is vrijblijvende, ineffectieve symboolpolitiek. Er moeten harde grenzen worden gesteld.”


Kant: “Met de introductie van marktwerking is een mentaliteit meegekomen onder bestuurders van ‘pakken wat je pakken kan’, terwijl werkers in de thuiszorg onder druk gezet worden om salaris in te leveren en de hulp verschraalt. Het kabinet moet nu keihard ingrijpen: als een organisatie de maximumnorm voor bestuurders niet accepteert, moet de vergunning om AWBZ-zorg te verlenen worden ingetrokken. Dan geven ze er blijk van niet met gemeenschapsgeld om te kunnen gaan.”

Bij Tante Louise Vivensis verdiende een bestuurder meer dan twee ton. Deze organisatie eist van de medewerkers in de huishoudelijke zorg dat ze een salarisverlaging accepteren. Zo niet, dan zijn ze hun baan kwijt. Bij GroenkruisDomicura (GKD) heeft het bestuur aangekondigd dat de medewerkers om hun baan te behouden tot 20% salaris moeten inleveren. De directeur vangt 212.642 euro per jaar. Bij de Evean Groep vingen zeven bestuurders meer dan twee ton. Bij Amstelring, Carinonova, Evean, Leveste, Saffier, Stichting V &V Eindhoven eo. De Archipel, Stichting de Opbouw, Thuiszorg Amsterdam, Thuiszorg Rotterdam, Zorgbalans, ZorgSaam, ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen en Woonzorgcentra Haaglanden verdienden álle bestuurders meer dan de premier.


De SP is ook bezorgd over extreem hoge bonussen die worden uitgedeeld, oplopend tot een miljoen euro. Negen organisaties betaalden meer dan 4 miljoen euro aan vertrekpremies, gemiddeld ruim drie ton per bestuurder. Kant: “Het betreft publiek geld, waaraan iedereen via de AWBZ-premie heeft meebetaald. Hoe schaamteloos moet je zijn om dat in eigen zak te steken?”


Constructies
Sommige thuiszorgorganisaties geven aan dat ze onbezoldigde bestuurders hebben. Zij besteden het werk echter uit aan gelijknamige BV’tjes waar de onbezoldigde bestuurders wél directeursfuncties bekleden. Over hun salaris hoeven de BV’s geen openheid te geven. In de jaarverslagen wordt ook melding gemaakt van interim bestuurders die geen bezoldiging krijgen maar een onkostenvergoeding, in één geval van maar liefst 416.262 euro.


Kant: “De gedragscode die de zorginstellingen volgen blijkt waardeloos, er moet een keiharde norm zijn. Negeert een organisatie die, dan moet zij de toelating voor het verlenen van AWBZ-zorg verliezen. Ook als er geen openheid wordt gegeven, moet de toelating vervallen.”

Bij ontslag moeten volgens de SP de reguliere regels voor ontslagvergoeding gelden, en vertrekbonussen passen volgens de partij niet in de semipublieke sector. Zorgkantoren die niet toezien op openheid worden onder toezicht van het ministerie gesteld. Gemeenten zouden geen huishoudelijke hulp mogen aanbesteden bij BV’s die geen openheid geven over beloningen. De constructie van onkostenvergoedingen voor interims moet verboden worden. Zij moeten een gewoon salaris krijgen voor hun diensten, berekend aan de hand van de ministersnorm.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen