Nieuwe gevallen van PML bij behandeling met Tysabri

Array

Eind juli 2008 zijn twee nieuwe gevallen van progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) gemeld bij MS-patienten die met Tysabri behandeld werden. Dit zijn de eerste twee meldingen nadat het middel in juni 2006 in Europa is geregistreerd. In totaal zijn nu vier gevallen van PML gemeld bij behandeling van Tysabri.
PML is een zeldzame infectie van de hersenen met symptomen die sterk lijken op de symptomen van een MS-aanval. De meldingen betreffen twee MS-patienten die langer dan één jaar met Tysabri behandelend werden.

Dit concludeert het wetenschappelijk comité voor geneesmiddelen voor humaan gebruik (CHMP) waarin het CBG vertegenwoordigd is. De twee nieuwe meldingen worden op dit moment door de CHMP beoordeeld. Na beoordeling van alle beschikbare gegevens zal de CHMP besluiten of een aanpassing van de productinformatie noodzakelijk is.

Tysabri bevat het werkzame bestanddeel natalizumab en wordt voorgeschreven bij multiple sclerosis patienten bij wie behandeling met beta-interferon niet effectief is of bij patienten bij wie de ziekte ernstig is en zich snel ontwikkelt.
Het risico van PML bij het gebruik van Tysabri is bekend. In de productinformatie is daarom opgenomen dat Tysabri niet gebruikt mag worden door patienten die leiden aan PML en dat artsen de MS-patienten die Tysabri gebruiken regelmatig moeten controleren op signalen en symptomen die op PML kunnen wijzen.

Onlangs is een DHPC aan alle neurologen en ziekenhuisapothekers gestuurd. KLik hier voor de DHPC Tysabri.
In maart dit jaar is ook een DHPC uitgestuurd waarin gemeld is dat het gebruik van Tysabri kan leiden tot leverproblemen. Zie hiervoor ook het webbericht van 21 maart 2008.


Bron: CGB-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen