Voedselsector heeft imagoprobleem
ArrayIn het dagelijks leven vertrouwen we, bewust en onbewust, op vele anderen: op familie, vrienden en collega’s, maar ook op experts die we niet persoonlijk kennen, op bedrijven en overheden. In het geval van voedselveiligheid staat dit vertrouwen volop in de belangstelling. In zijn proefschrift bepleit Franck Meijboom, verbonden aan het Ethiek Instituut van de Universiteit Utrecht, om dit niet te beschouwen als een vertrouwensprobleem van de consument of de burger, maar als een betrouwbaarheidsvraagstuk, dus een probleem van degene die vertrouwd wil worden. In de afgelopen jaren zijn de methoden om voedselveiligheid te beoordelen steeds beter geworden en is de informatie die consumenten daarover krijgen alleen maar toegenomen. Toch blijft het vertrouwen van consumenten in de veiligheid van hun voedsel kwetsbaar.
Ook in andere sectoren van de samenleving bestaat er een spanning tussen de groeiende noodzaak om te vertrouwen en de toenemende onzekerheid over wie vertrouwd kan worden. Om deze spanning te verminderen moet volgens Meijboom niet ‘vertrouwen’, maar ‘betrouwbaarheid’ het uitgangspunt zijn. Betrouwbaarheid gaat niet alleen om berekenbaarheid en competentie. Wie betrouwbaar wil zijn moet in Meijbooms visie bovenal respect tonen voor de autonomie van degene die vertrouwt – in het geval van voedselveiligheid: de consument. Ondanks diens kwetsbare positie moet hij gezien blijven worden als iemand die in staat is om moreel te handelen en die in moreel opzicht gelijk is aan degene die vertrouwd wordt. Meijboom stelt daarom dat integriteit een cruciale voorwaarde is voor betrouwbaarheid. 12-09-2008, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Franck Meijboom, Geesteswetenschappen Proefschrift: Problems of trust: A question of trustworthiness. An ethical inquiry of trust and trustworthiness in the context of the agricultural and food sector Promotor 1: Prof.dr. F.R. Heeger Promotor 2: Prof.dr. F.W.A. Brom