Voedselsector heeft imagoprobleem

Array

In het dagelijks leven vertrouwen we, bewust en onbewust, op vele anderen: op familie, vrienden en collega’s, maar ook op experts die we niet persoonlijk kennen, op bedrijven en overheden. In het geval van voedselveiligheid staat dit vertrouwen volop in de belangstelling. In zijn proefschrift bepleit Franck Meijboom, verbonden aan het Ethiek Instituut van de Universiteit Utrecht, om dit niet te beschouwen als een vertrouwensprobleem van de consument of de burger, maar als een betrouwbaarheidsvraagstuk, dus een probleem van degene die vertrouwd wil worden. In de afgelopen jaren zijn de methoden om voedselveiligheid te beoordelen steeds beter geworden en is de informatie die consumenten daarover krijgen alleen maar toegenomen. Toch blijft het vertrouwen van consumenten in de veiligheid van hun voedsel kwetsbaar.

Ook in andere sectoren van de samenleving bestaat er een spanning tussen de groeiende noodzaak om te vertrouwen en de toenemende onzekerheid over wie vertrouwd kan worden. Om deze spanning te verminderen moet volgens Meijboom niet ‘vertrouwen’, maar ‘betrouwbaarheid’ het uitgangspunt zijn. Betrouwbaarheid gaat niet alleen om berekenbaarheid en competentie. Wie betrouwbaar wil zijn moet in Meijbooms visie bovenal respect tonen voor de autonomie van degene die vertrouwt – in het geval van voedselveiligheid: de consument. Ondanks diens kwetsbare positie moet hij gezien blijven worden als iemand die in staat is om moreel te handelen en die in moreel opzicht gelijk is aan degene die vertrouwd wordt. Meijboom stelt daarom dat integriteit een cruciale voorwaarde is voor betrouwbaarheid. 12-09-2008, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Franck Meijboom, Geesteswetenschappen Proefschrift: Problems of trust: A question of trustworthiness. An ethical inquiry of trust and trustworthiness in the context of the agricultural and food sector Promotor 1: Prof.dr. F.R. Heeger Promotor 2: Prof.dr. F.W.A. Brom

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen